30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSănătateViața după un accident vascular cerebral: redobândirea abilității de a comunica

Viața după un accident vascular cerebral: redobândirea abilității de a comunica

Conform statisticilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, accidentul vascular cerebral reprezintă a șasea cauză majoră de deces din lume. Aproximativ 5 milioane de pacienți care au suferit un AVC rămân cu deficiențe neurologice permanente, iar o mare parte dintre aceștia se confruntă cu dificultăți de limbaj.

Toate aceste date ne împing să conștientizăm gravitatea situației și să ne informăm mai bine cu privire la această afecțiune gravă, care poate afecta pe oricine, indiferent de sex, vârstă sau naționalitate.

Atacul vascular cerebral – definiție, tipologie și complicații

Accidentul vascular cerebral, cunoscut și sub numele de atac cerebral sau apoplexie, apare în momentul în care un vas de sânge dintr-o zonă a creierului se blochează sau se sparge, producând leziuni la nivelul respectivei zone.

Se cunosc două mari tipuri de accident vascular cerebral: AVC ischemic și AVC hemoragic. Primul tip este întâlnit în peste 80% dintre cazuri și apare datorită blocării unui vas de sânge cu un tromb sau un embol. AVC-ul hemoragic, pe de altă parte, se datorează fisurii unui vas de sânge, cauzată, de regulă, de existența unor malformații vasculare, a unor tulburări de coagulare a sângelui sau a unui tratament medicamentos.

Pacientul care manifestă simptomele unui AVC – modificări ale stării de conștiență, deficit motor, tulburări de sensibilitate, tulburări de vorbire, amețeală, vărsături etc. – este obligatoriu să apeleze cât mai repede cu putință la serviciul de urgență. Netratat la timp, AVC-ul poate conduce la deces. De asemenea, cu cât tratamentul va fi primit mai târziu, cu atât urmările vor fi mai grave.

După un accident vascular cerebral, pacientul se poate confrunta cu: tulburări de mișcare, tulburări de limbaj, pierderea sensibilității, probleme de memorie și concentrare, gândire lentă, paralizie, slăbiciune musculară, hipersensibilitate emoțională etc.

Tulburările de vorbire – cele mai frecvente urmări ale unui AVC

Din păcate, atât în România, cât și în alte state, oamenii sunt judecați după felul în care vorbesc. Din exterior, un supraviețuitor al AVC-ului este astfel etichetat incorect și, adesea, înțeles greșit. Este important de menționat faptul că acesta, chiar dacă manifestă tulburări de limbaj, nu prezintă probleme de natură intelectuală. Mai pe scurt, este o persoană perfect normală, captivă într-un corp care pare să nu fie al său.

În procesul de recuperare după AVC, atât familia, cât și restul persoanelor apropiate bolnavului trebuie să manifeste înțelegere și răbdare. Aceste două cerințe sunt esențiale în vindecare și contribuie, în principal, la tratarea depresiei – afecțiune declanșată în majoritatea cazurilor de accident vascular cerebral.

În urma unui AVC, pacientul se poate confrunta cu trei afecțiuni de vorbire: afazie, dizartrie și disfazie. Toate afectează, într-un fel sau altul, abilitatea de a citi, scrie sau vorbi, presupunând faptul că persoanei afectate îi vine greu să înțeleagă propozițiile lungi și complexe, neputând nici să comunice coerent ceea ce dorește.

Logopedia – o disciplină care ajută pacientul să își redobândească limbajul

Logopedia este o disciplină psiho-pedagogică care vizează elucidarea problemelor complexe de natură psihologică care țin de sfera limbajului, precum și corectarea acestora, optimizarea înțelegerii și comunicării.

Rolul logopedului în procesul de recuperare după AVC este astfel extrem de important, reînvățându-l pe bolnav cum să înghită corect, cum să respire și cum să articuleze cuvintele. Dintre activitățile de bază ce trebuie întreprinse în vederea recuperării funcțiilor se pot menționa: repetarea anumitor cuvinte, îndeplinirea unor sarcini simple, cititul, scrisul și utilizarea desenelor.

Pentru obținerea celor mai bune rezultate este important ca între pacient și logoped să existe o relație bună, bazată pe înțelegere și sinceritate. Logopedul trebuie să acorde persoanei afectate șansa de a spune ceea ce simte, fără a o întrerupe, iar aceasta din urmă trebuie să nu se dea bătută chiar dacă rezultatele nu apar imediat.

Polaris Medical – recuperare după AVC adaptată nevoilor individuale ale pacientului

Polaris Medical este un spital de recuperare privat, localizat în județul Cluj, într-un cadru natural unic de 58.000 de metri pătrați. În acest loc, pacienții care au supraviețuit unui AVC se pot bucura de servicii de reabilitare de înaltă calitate, decontate de CAS.

Abordarea multidisciplinară este cea care conduce către rezultate excelente. Aceasta presupune îmbinarea perfectă a terapiilor de recuperare tradiționale, cu cele moderne, robotizate.

La Polaris Medical, în recuperarea pacientului care a trecut printr-un AVC participă întreaga echipă medicală, de la medicii specialiști psihiatri, la medici de reabilitare medicală, interniști, neurologi, cardiologi, endocrinologi și psihologi clinicieni. Experiența vastă a specialiștilor, alături de dotările de ultimă generație și mediul relaxant, grăbesc vindecarea și ajută bolnavul să se regăsească și să se bucure de o viață normală.

 

Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă