Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Vasile Astărăstoae cere Guvernului să repună în discuție legea malpraxisului

Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România Vasile Astărăstoae a declarat joi că îi va solicita ministrului sănătăţii, Sorina Pintea, să facă demersurile necesare pentru a promova în circuitul instituţional proiectul de lege privind malpraxisul.

Share

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

Actualizat: 24.05.2018 - 20:32

''Am s-o rog pe doamna ministru să caute în Ministerul Sănătăţii o lege a malpraxisului, care a fost dezbătută public, a fost analizată, a fost discutată, pentru care Vasile Cepoi, când a fost ministru, a spus 'da, o susţin', când a fost Arafat a spus 'da, o susţin', când a fost Nicolăescu a spus 'da, o susţin' şi atât a fost de susţinută, încât nici până acum nu a intrat în şedinţa de guvern. Poate nu este perfectă, dar este o lege modernă, care respectă toate principiile, inclusiv principiile etice, care protejează în primul rândul pacientul şi în al doilea rând medicii, care exclude abuzul care se face cu privire la malpraxisul penal şi care poate să fie reluată, nu costă niciun ban, ci doar efortul de a fi pusă din nou pe circuit şi a fi dusă în Parlament'', a spus Astărăstoaie, în deschiderea lucrărilor evenimentului ''Zilele medicale ale Sucevei'', citează Agerpres.

El consideră că pacienţii trebuie respectaţi şi trataţi cât mai bine cu putinţă iar medicii, protejaţi, în condiţiile în care ''organele de forţă sunt necontrolabile'' în România.

''Când aveţi un pacient, nu trebuie să treceţi la o activitate strict administrativă. (...) Orice viaţă şi oricum este acel pacient, el trebuie să beneficieze de simpatia noastră şi de protecţia samariteană a profesiei noastre, să subiectivăm durerea lui şi să-i acordăm tot ce suntem noi capabili. (...) Dincolo de protocoale, dincolo de ghiduri, să nu uităm că suntem oameni. (...) Ştiu că veniturile medicilor au crescut şi este foarte bine, dar într-o ţară conflictuală ca România, în care organele de forţă se află deasupra oricui, necontrolabile, mai trebuie să asigurăm şi protecţia medicilor'', a afirmat Astărăstoae.

El a prezentat, comparativ, o statistică din SUA şi România privind condiţia medicului, arătând că în SUA sunt raportate anual 420.000 de erori medicale şi 92.000 de decese iar în ultimii 15 ani, la o populaţie de medici de 620.000, au fost condamnate penal 15 persoane.

Pe de altă parte, în România, în ultimii şase ani, la un număr de 41.000 de medici plus rezidenţi, au fost deschise 465 de dosare penale şi în ultimii cinci ani 265 de medici au fost condamnaţi, dintre care 160 cu executare şi cu interdicţia de a profesa timp de patru-şase ani.

Comentarii

loading...