Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un nivel moderat al ”colesterolului rău” poate provoca decesul prematur

Adulţii sănătoşi care nu îşi ţin sub control ”colesterolul rău” (LDL-C) sunt mai predispuşi să moară prematur din cauza unei boli cardiovasculare decât persoanele cu un nivel mai scăzut al colesterolului, potrivit unui studiu american, citat de Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 21.08.2018 - 09:08

Cercetătorii au analizat date referitoare la 36.375 de adulţi fără istoric de boală cardiacă sau diabet şi cu un risc scăzut ca în următorii 10 ani să aibă atacuri de cord sau accident vascular cerebral. Majoritatea au avut niveluri ale colesterolului care îngroaşă vasele de sânge şi poate provoca cheaguri de sânge şi atacuri de cord, cunoscut sub numele de colesterol cu lipoproteină cu densitate scăzută (LDL-C) sub pragul de la care medicii prescriu medicamente pentru reducerea colesterolului.

Pe parcursul unei perioade de urmărire de 27 de ani, 1.086 de persoane au murit din cauza unei boli cardiovasculare şi 598 din cauza unei boli coronariene.

Comparativ cu persoanele cu un nivel foarte scăzut al LDL-C, de sub 100 de miligrame pe decilitru (mg/dL) de sânge, persoanele cu un nivel de LDL-C de 100 la 159 mg/dL au avut un risc de deces provocat de o boală cardiovasculată de 30-40% mai mare. În cazul unui nivel al LDL-C de 160-189 mg/dL, persoanele au avut un risc de 90% mai mare. Pentru un nivel al LDL-C de cel puţin 190 mg/dL, pentru care recomandările sugerează utilizarea tratamentelor cu statine (medicamente care reduc colesterolul) pentru persoanele care în rest sunt sănătoase, riscul a fost de 70% mai mare.

Comparativ cu persoanele cu un nivel al LDL-C de sub 100 mg/dL, cele cu LDL-C de 100-129% mg/DL au murit din cauza unei boli cardiovasculare cu 1,8 ani mai devreme, iar cele cu LDL-C de cel puţin 160 mg/dL au decedat cu aproximativ patru ani mai devreme, au calculat cercetătorii.

Modificarea stilului de viaţă, cum ar fi evitarea dietelor cu un nivel ridicat de acizi graşi trans-saturaţi, creşterea consumului de fibre, menţinerea greutăţii ideale şi activităţile regulate de aerobic pot reduce nivelul de colesterol LDL şi au fost asociate cu îmbunătăţirea rezultatelor cardiovasculare, a arătat autorul principal al studiului, dr. Shuaib Abdullah, de la University of Texas Southwestern Medical Center din Dallas aţi VA North Texas Health Care System.

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD