18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSănătateO femeie cu diplomă falsă făcea pe "medicul" la un mare spital...

O femeie cu diplomă falsă făcea pe “medicul” la un mare spital de stat din România

UPDATE: Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” a precizat că Raluca Daniela Bârsan, care a lucrat mai mulţi ani la secţia de ginecologie a Spitalului Judeţean Ilfov în baza unor diplome false, nu se află în evidenţele Facultăţii de Medicină la studii de licenţă şi masterat. “Referitor la dezvăluirile apărute în mass-media despre cazul presupusului medic Raluca Daniela Bârsan, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti face următoarele precizări: Raluca Daniela Bârsan nu figurează în evidenţele Facultăţii de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” la studiile curriculare de licenţă şi master. Facultatea de Medicină a UMF “Carol Davila” nu a eliberat niciodată o diplomă de licenţă pe numele Raluca Daniela Bârsan”, se arată într-un comunicat de presă transmis de UMF “Carol Davila”.

Tot marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că atunci când a încheiat contractul de voluntariat cu Spitalul Judeţean Ilfov, Raluca Daniela Bârsan a prezentat un document fals din care reieşea că este confirmată ca medic rezident. “Documentul prezentat de dânsa referitor la faptul că este confirmată ca şi medic rezident este fals, acest lucru putându-se verifica şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii la secţiunea rezidenţiat.ms.ro, în sensul că această persoană nu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezidenţiat, nu a fost confirmată niciodată ca şi medic rezident şi, pe de altă parte, ea nu a avut niciodată niciun contract încheiat cu un spital plătitor, pentru că medicii rezidenţi, în momentul în care intră în rezidenţiat, încheie un contract de muncă pe perioadă determinată cu un spital plătitor. Din discuţiile pe care le-am avut cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, diploma de licenţă pe care doamna a prezentat-o este de asemenea falsă”, a precizat ministrul Sănătății.

Pintea a spus însă că îşi menţine afirmaţiile conform cărora în sistemul public un medic este angajat corect, subliniind că nu s-a referit şi la voluntariat. „Vom convoca o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Administraţie al spitalului pentru a vedea care au fost termenii ilegali ai întocmirii acestui contract de voluntariat”, a spus Pintea, care a anunţat că va fi făcută o plângere penală pentru fals în acest caz.

_____

Este vorba de o femeie care lucrează de 10 ani în această unitate sanitară și care și-ar fi inventat o diplomă de medic. „Raluca Daniela Bîrsan se comportă ca un medic, se prezintă pacienţilor ca un medic, face gărzi, câteodată singură chiar, fără doctorul Dragu, cea care a fost până de curând şef de secţie la Ginecologie”, povesteşte una dintre asistentele din spitalul public, potrivit publicației Libertatea.

 

Jurnalistii au prezentat si o filmare in care femeia apare in sala de operatii, in timp ce coase o pacienta la finalul unei interventii ginecologice. Mai mult, Raluca Bârsan este cunoscuta drept medic si se recomanda ca „absolventă a UMF Carol Davila, şi rezidentă obstetrico-ginecologie din 2013”, insa potrivit informatiilor prezentate de jurnalisti nu ar fi terminat liceul. “Si pe mine Raluca m-a cusut la naştere, după cezariană”, mărturiseşte una dintre asistentele de la Spitalul Județean Ilfov. „În cazul meu, deşi am cerut explicit ca Raluca să nu intre în sală, ea a fost totuşi acolo când am născut”, spune o altă asistentă. În actele spitalului, Raluca Daniela Bîrsan e „voluntară pentru activităţi medicale”. Dovezile că ea practică medicina fără studii şi avize reies din imaginile filmate în spital și din documente oficiale, precum condica medicilor şi falsuri grosolane de la dosarul Ralucăi Daniela Bîrsan.

„Am făcut verificări la absolvenţi începând din 2006, când pretinsul medic avea 18 ani, şi până în prezent. Omul care are acest CNP nu a absolvit facultatea noastră”, spune Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Carol Davila, menționând că diploma pare a fi falsă. Până în prezent, conducerea spitalului a evitat sa dea explicații.

La rândul său, președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean a declarat că s-au făcut verificări în baza de date a Colegiului și nu figurează în baza de date: “Și dacă ar fi fost voluntar, trebuia să aibă o înregistrare la Colegiul Medicilor și trebuia cu acea înregistrare să meargă la spital pentru a face un contract de voluntariat. E o formă legală în care unul își declară dorința de a deveni voluntar. Spitalul, sectia spune aș avea nevoie de el aici și atunci faci un document cu conducerea spitalului în care pune diploma, certificatul profesional de calificare și înregistrarea de la Colegiul Medicilor cu plata asigurării de malpraxis”.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Sorina Pintea spunea, la apariția în presă a cazului italianului cu 8 clase care practica ilegal medicina în România, că în spitalele de stat nu există astfel de situații: “În cazul Matteo Politi, angajatorul avea obligaţia să verifice dacă are toate documentele, nu doar parafă. Vă asigur că în sistemul public aşa ceva nu se poate întâmpla!”. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă