5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSănătateTOP 5 alimente anti-colesterol

TOP 5 alimente anti-colesterol

Specialiştii spun că este nevoie să creștem consumul de fructe și legume proaspete și să consumăm alimente care conțin grăsimi bune, cum ar fi uleiurile vegetale și marine, nucile și semințele. De altfel, există o serie de alimente cu dovezi că ajută la menţinerea colesterolului bun în limite normale.

 

Mere. Fibrele, cele solubile în mod deosebit, au demonstrat o eficiență deosebit de mare în lupta cu colesterolul “rău”. Potrivit specialiștilor, 15 grame de fibre solubile consumate zilnic pot determina scăderea nivelului colesterolului cu până la 10%. Printre fibrele solubile care au acest efect se numără pectina, o substanță prezentă în măr care scade colesterolul “rău” și ajută procesul de digestie. Consumul zilnic de mere poate ține sub control nivelul colesterolului, afirmă specialiștii în nutriție.

 

Usturoi. Beneficiile usturoiul lui sunt cunoscute încă din timpuri străvechi, fiind considerat o plantă medicinală încă din antichitate. Bogat în fitonutrienţii seleniu, zinc, mangan și vitaminele A şi C, usturoiul întărește sistemul imunitar, împiedică formarea cheagurilor de sânge, favorizând circulația, și joacă un rol activ în combaterea colesterolului LDL. Pentru a beneficia 100% de proprietățile medicinale ale usturoiului, acesta trebuie consumat crud.

 

Bere. Sursă de antioxidanți și fibre solubile, chiar berea, consumată moderat, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol «bun», HDL. Antioxidanții prezenți în bere au ca sursă chiar ingredientele naturale din care această băutură este fabricată: cerealele şi hameiul. Cantitatea totală de antioxidanţi din bere depinde de tipul de bere.

 

Nuci. Bogate în grăsimi polinesaturate, acestea au avantajul de a crește colesterolul bun (HDL) și de a-l diminua pe cel rău (LDL). Cosnumă zilnic 50 de g de nuci și vei reduce riscul de boli cardiovasculare.

 

Migdale. Consumul regulat de migdale crude (50 g pe zi) diminuează nivelul insulinei eliberate de organism. În plus, antioxidanții și vitamina E previn oxidarea cauzată de colesterolul rău și reduc riscurile bolilor cardiovasculare. Studiile au arătat că un consum zilnic de câteva migdale poate reduce LDL cu 24%.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă