12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSănătateTiroida: Ce semne ar trebui sa te trimita la medic?

Tiroida: Ce semne ar trebui sa te trimita la medic?

In Romania, numarul pacientilor cu boli tiroidiene s-a triplat in ultimii 6 ani, arata date ale Institutului National de Sanatate Publica. Daca in 2010, in tara noastra se inregistrau 35.439 de cazuri noi de boli tiroidiene, in 2016 au fost depistate aproape de trei ori mai multe, adica 83.413 cazuri noi. Medicii endocrinologi atentioneaza insa ca numarul real de pacienti cu boli tiroidiene este mult mai mare. Dar multi raman nediagnosticati si sufera manifestari neplacute, pe care nu si le pot explica sau in mod gresit le pun pe seama altor afectiuni. Nedescoperite la timp si netratate, bolile tiroidiene au rasunet asupra intregului organism, afecteaza starea psihica a pacientilor, cauzeaza simptome cardiace si nu numai.

Ce este tiroida?

Tiroida este o glanda in forma de fluture situata la baza gatului, in fata traheei si este esentiala in buna functionare a organismului. Si asta pentru ca hormonii tiroidieni influenteaza consumul de energie, temperatura corpului si ritmul batailor inimii.

Hormonii tiroidieni sunt esentiali in dezvoltarea normala a organismului inca din viata intrauterina. „Fara hormoni tiroidieni nu exista civilizatie”, spunea C.I. Parhon, parintele endocrinologiei romanesti.

Semne si simptome ale tulburarilor tiroidiene

Oboseala care dureaza mai multe zile, irascibilitatea si episoadele de anxietate nu sunt si nici nu ar trebui sa fie tratate ca si cum ar fi o normalitate. Acestea pot fi semne ale tulburarilor tiroidiene. 

De cele mai multe ori, pacientii cred ca astfel de probleme cu care se confrunta sunt cauzate de stilul de viata haotic. Insa urmatoarele simptome sunt specifice tulburarilor tiroidiene:

– fluctuatii ale greutatii corporale, tranzit intestinal lent, constipatie;

– oboseala cronica (starea de oboseala dureaza mai multe luni si persista in ciuda unui somn de 7-8 ore pe noapte, este insotita de dureri ale muschilor, migrene si probleme digestive);

– intoleranta la frig/la caldura;

– tulburari sexuale (la femei – ciclu menstrual neregulat, tulburari de ovulatie, scaderea libidoului, la barbati – disfunctii erectile);

– depresie;

– palpitatii, senzatie de sufocare, atacuri de panica.

Tiroidita autoimuna, cea mai frecventa boala a tiroidei

Bolile tiroidiene apar fie din cauza deficitului de hormoni tiroidieni (hipotiroidie), fie din cauza excesului de hormoni tiroidieni (hipertiroidie). Din totalul bolilor tiroidiene diagnosticate in Romania in 2016, peste 12.500 de cazuri au fost de hipotiroidie si 9.500 de cazuri de hipertiroidie. Dintre acestea, majoritatea sunt tiroidite autoimune, adica boli in care sistemul imunitar ataca tiroida confundand-o cu un corp strain. Depistata in stadii incipiente, tiroidita poate fi tinuta sub control.

Problema este ca tiroidita autoimuna este o boala greu de depistat, adesea manifestandu-se in forme subclinice. Mai exact, pacientii au simptome specifice tulburarilor tiroidiene, dar analizele uzuale ale hormonilor tiroidieni – TSH, T3, T4 – arata valori normale. In astfel de cazuri sunt necesare analize imunologice, adica dozarea anticorpilor tiroidieni, atrag atentia medicii endocrinologi.

Controlul tiroidei, dupa 35 de ani

Dupa varsta de 35 de ani, atat femeile, cat si barbatii ar trebui sa-si faca un control al glandei tiroide. Medicii de familie ar trebui sa fie in prima linie in depistarea tiroiditelor, iar atunci cand pacientii se prezinta cu acuze de genul oboseala, palpitatii, anxietate, sa le recomande sa-si faca investigatii endocrinologice.

Inainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie sa se asigure ca problemele pe care le reclama pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene. De aceea, este foarte important ca pacientilor care prezinta simptomele acestor afectiuni si care nu trec printr-o perioada agitata sa li se recomande investigatii endocrinologice amanuntite.

Femeile sunt predispuse la disfunctii ale glandei tiroide, comparativ cu barbatii. In Romania, 86% dintre pacientii cu hipotiroidie sunt femei.

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza complicatii

Atat secretia scazuta de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cat si cea ridicata (hipertiroidia) afecteaza in primul rand metabolismul pacientului. De aceea, afectiunile tiroidiene cauzeaza cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) si duc la marirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, si tulburarile psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

 

 

Cele mai citite

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 21 aprilie 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 21 aprilie 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 21 aprilie...

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...

Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, acțiuni în instanțe prin care contestă sechestrul pus de autorităţile române

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă