10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateThe Lancet: Triplă combinație pentru tratamentul Covid-19

The Lancet: Triplă combinație pentru tratamentul Covid-19

Introducere
 
Terapia antivirală eficientă este importantă pentru combaterea pandemiei bolii coronavirusului 2019 (COVID-19).
Am evaluat eficacitatea și siguranța interferonului beta-1b combinat, lopinavir-ritonavir și ribavirină pentru tratarea pacienților cu COVID-19.
 
Metoda folosită
 
Acesta a fost un studiu multicentric, prospectiv, open-label ( n.r. un tip de studiu în care atât furnizorii de servicii de sănătate, cât și pacienții sunt conștienți de medicamentul sau tratamentul acordat) randomizat, în faza 2, la adulți cu COVID-19, care au fost internați în șase spitale din Hong Kong. Pacienții au fost repartizați aleatoriu  (2: 1) pentru combinație de 14 zile de lopinavir 400 mg și ritonavir 100 mg la fiecare 12 h, ribavirină 400 mg la fiecare 12 ore și trei doze de 8 milioane de unități internaționale de interferon beta-1b în zile alternative (grup combinat) sau până la 14 zile de lopinavir 400 mg și ritonavir 100 mg la fiecare 12 ore (grup de control). Punctul final a fost momentul când proba nazofaringian a fost negativă pentru sindromul respirator acut sever coronavirus 2 RT-PCR și a fost realizat cu intenția de a trata populația.
 
Constatări
 
În perioada 10 februarie – 20 martie 2020, au fost recrutați 127 de pacienți; 86 au fost alocați aleatoriu la grupul de combinație și 41 au fost repartizați la grupul de control. Numărul mediu de zile de la debutul simptomelor până la începerea tratamentului a fost de 5 zile (IQR 3–7). Grupul de combinație a avut o perioadă mediană semnificativ mai scurtă de la începutul studiul pe tratament până la proba nazofaringiană negativă (7 zile [IQR 5–11]) față de grupul de control(12 zile [8-15]); raportul de risc 4 · 37 [IC 95% 1 · 86–10 · 24], p = 0 · 0010). Efectele adverse au inclus greață redusă și diaree, fără nicio diferență între cele două grupuri. Un pacient din grupul de control a întrerupt lopinavir-ritonavir din cauza hepatitei biochimice. Nu a murit niciun pacient în timpul studiului.
 
Interpretare
 
Terapia antivirală triplă precoce a fost sigură și superioară administrării doar a combinației singure de lopinavir-ritonavirului, în atenuarea simptomelor și reducerea duratei vărsării
virale și a șederii la spital la pacienții cu COVID-19 ușoară până la moderată. Un studiu clinic viitor al unei terapii antivirale duble cu interferon beta-1b la bază este grarantată.
 
Finanțarea
 
Fundația Shaw, Richard și Carol Yu, May Tam Mak Mei Yin și Sanming Project of Medicine.
 
Context
 
Boala coronavirus 2019 (COVID-19) pandemică cauzată de sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) a afectat peste 3 milioane de pacienți cu peste 200 000 de decese în mai mult de 230 de țări. COVID-19 se propagă rapid de la o persoană la alta, 2 și este în principal o pneumonie virală acută care duce la insuficiență respiratorie, așa cum este raportat în studiile de autopsie și pe modele animale, deși furtuna de citokine și implicările extrapulmonare au fost raportate ocazional. Pe lângă suportul respirator și terapie intensivă în măsura oxigenării cu membrană extracorporală, nu a fost recomandat niciun tratament antiviral specific din cauza probelor insuficiente din studiile randomizate. S-a dovedit că multe medicamente reconstituite au activitate in vitro împotriva rudelor apropiate de SARS-CoV-2, care sunt toate beta-coronavirusuri. S-a dovedit că Lopinavir și mulți interferoni, în special interferonul beta, au o activitate modestă in vitro împotriva SARS-CoV și a Sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) -CoV și pot fi utilizate sinergic cu ribavirina. În 2003, am făcut un studiu folosind controale istorice, care a arătat că o combinație de lopinavir-ritonavir cu ribavirină a redus mortalitatea și nevoia de suport respirator intens al pacienților cu SARS care au fost internați la spital. Mai mult, lopinavir-ritonavir sau interferon beta-1b s-a demonstrat că reduc încărcarea virală și îmbunătățesc patologia pulmonară într-un model comun de marmoset. Cu toate acestea, încărcătura virală de vârf în SARS și MERS se face în jurul zilei 7-10 după debutul simptomului, în timp ce încărcătura virală de COVID-19 atinge vârful la momentul apariției, similară cu gripa. Experiența tratamentului pacienților cu gripă care sunt internați la spital a sugerat că o combinație de medicamente antivirale multiple este mai eficientă decât cea a unui singur medicament în acest cadru de pacienți cu o încărcătură virală mare la apariție. Prin urmare, am făcut acest studiu randomizat în faza 2 pentru a stabili dacă o combinație de trei medicamente modest active împotriva SARS-CoV-2 poate îmbunătăți profilul încărcăturii virale și parametrii clinici la adulții cu COVID-19 care necesită internare.
 
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă