5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateThe Lancet, despre utilizarea măștilor de față în timpul pandemiei COVID-19

The Lancet, despre utilizarea măștilor de față în timpul pandemiei COVID-19

Prestigioasa revistă medicală, The Lancet, a publicat un amplu articol în care analizează importanța utilizării măștilor și concluzionează cu recomandări pentru guvernele lumii:

,,La începutul pandemiei, mulți experți au recomandat să nu se utilizeze de către public măștile de față, având în vedere că riscurile potențiale ale acestora, ar fi autocontaminarea, ar putea depăși beneficiile potențiale și că utilizarea publică ar duce la epuizarea ofertei necesare pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Experții apoi s-au răzgândit cu privire la beneficiile potențiale ale măștilor pentru a include protejarea altora împotriva infecției cu SARS-CoV-2 (sursa de control), similar cu modul în care măștile chirurgicale sunt utilizate în sala de operație pentru a proteja pacienții. Cu toate acestea, auto-protecția este principalul motiv pentru care prevenirea infecțiilor și experții de control recomandă lucrătorilor de îngrijire a sănătății să poarte o mască de față atunci când intră în camera unui pacient care poate avea o infecție respiratorie virală. Cu COVID-19, cu toate acestea, măștile de față ar putea fi benefice pentru protecția atât a lucrătorilor din domeniul sănătății cât și a publicului.

Pe 30 ianuarie 2020, Rothe și colegii săi au descris SARS-CoV-2 la mai multe persoane infectate de o persoană despre care s-a spus că este asimptomatică și care a călătorit din China. Acest raport a fost pus sub semnul întrebării, deoarece cazul respectiv a luat acetaminofen pentru jetlag, care ar fi putut masca simptome COVID-19. Prin urmare, comunitatea științifică a devenit și a rămas îndoielnică cu privire la transmiterea de către indivizi presimptomatici și asimptomatici pentru o anumită perioadă de timp.

De atunci a devenit evident că oamenii sunt infecțioși timp de cel puțin 48 de ore înainte de debutul simptomelor (presimptomatic), că unele persoane au doar simptome minore (paucisimptomatic), iar altele rămân în întregime asimptomatice. Aceste persoane pot transmite virusul fără să știe că sunt infecțioase-principalul argument pentru utilizarea de măști pentru față ca o sursă de control. În plus, există în continuare dezacorduri cu privire la riscul de transmitere prin sars-coV-2 aerosolizat. Aceste conflicte percepute, la rândul lor, continuă să alimenteze consilierea contradictorie cu privire la rolul potențial și tipul de fețe în pandemia COVID-19 pentru personalul medical și public.”

Reducerile riscului relativ pentru infecție

The Lancet : ,,Revizuirile sistematice ale utilizării măștilor de față sugerează reduceri ale riscului relativ (RR) pentru infecție variind de la 6-80%, inclusiv pentru infecția cu betacoronavirus (de exemplu, COVID-19, SARS, MERS). Această incoerență ar putea fi rezultatul unor criterii diferite de includere și excludere a tipului de studii; tipul de populație inclusă – de exemplu, personalul medical sau publicul larg; eventual tipul de mască facială utilizat; rezultatele luate în considerare, inclusiv virusul confirmat în laborator comparativ cu simptomele, precum și consecințele nedorite; și setarea-de exemplu, epidemice versus scenarii non epidemice. ”

Gama de posibile reduceri ale RR trebuie luată în considerare în contextul epidemiologiei locale

The Lancet: Pentru COVID-19, aceste dovezi sunt de o certitudine scăzută sau foarte scăzută, deoarece sunt derivate din studii observaționale cu risc important de diferite prejudecăți sau din dovezi indirecte din studii randomizate ale altor virusuri respiratorii (non-betacorona) cu limitări metodologice.

,,În ciuda incertitudinii, gama de posibile reduceri ale RR trebuie luată în considerare în contextul epidemiologiei locale și trebuie transpusă în reduceri absolute ale riscurilor. În Norvegia, de exemplu, s-a estimat că 200 000 de persoane ar trebui să poarte măști de față pentru a preveni o nouă infecție pe săptămână. Ei au presupus o reducere de 40% RR cu utilizarea de măști chirurgicale. Acest număr mare necesar pentru a preveni se datorează prevalenței scăzute sau riscului de bază pentru infecție. Într-un cadru cu riscuri ridicate ar fi un personal medical care are în grijă un pacient superinfecțios de COVID-19, poartă o mască (aplicarea aceluiași efect relativ ca mai sus) și previne infecția în până la unul din doi lucrători de îngrijire a sănătății. Aici ar putea fi o recomandare puternică că toate aceste persoane trebuie să poarte o mască ar putea fi justificată, în ciuda incertitudinii în dovezi.” Se mai arată în articolul publicat recent de prestigioasa publicație medicală – The Lancet.

Motivul pentru acest contrast puternic este contextul și riscul de bază, nu o diferență în efectul relativ pe care îl oferă măștile. Nu este încă clar unde este pragul exact pentru riscul de bază care justifică utilizarea măștilor de față în comunitate (sau impunerea acestora), dar având în vedere lipsa de dovezi pentru efectele adverse severe pe care intervențiile mai invazive le au, purtarea unei măști de față ar putea fi acceptabilă în multe situații, în ciuda necesității de mai multe dovezi.

 

,,Cele mai bune dovezi actuale includ posibilitatea unor beneficii relative și absolut importante de a purta o mască facială.”

 

The Lancet, recomandări: ,,În funcție de situația pandemiei dintr-un anumit cadru geografic, consecințele dorite ale purtării unei măști de față pot depăși sau nu consecințele nedorite. Aceste considerații ar trebui să influențeze recomandările factorilor de decizie politică, începând cu implicarea părților interesate relevante. În zonele foarte populate, care au rate ridicate de infecție-de exemplu, SUA, India, Brazilia, sau Africa de Sud-utilizarea de măști va depăși, probabil, orice dezavantaje potențiale. În cazul în care efectele relative mai mari ale măștilor sunt confirmate de studiile viitoare, iar întreaga populație dorește să aducă o contribuție la reducerea transmiterii, atunci câteva luni de purtare universală a măștilor ar aduce o mare realizare, dar va veni cu un cost. Acest cost ar putea fi mai mic decât să nu se redeschidă întreprinderile și școlile după ce riscul de referință atinge niveluri acceptabile. Deoarece nicio intervenție nu este asociată cu acordarea unei protecții complete împotriva infecției, va fi întotdeauna necesară o combinație de măsuri, acum și în timpul următoarei pandemii. ”

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă