Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Terapiile digitale, o nouă opţiune pentru îmbunătățirea tratamentului pacienților

Majoritatea spitalelor de top folosesc la ora actuală tehnologii de ultimă generație pentru diagnostic și tratament, iar dezvoltatorii de gadgeturi și aplicații mobile au lansat pe piață mii de produse în sprijinul sănătății populației.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 12.12.2018 - 17:00

În prezent, vechile fișe medicale sunt înlocuite cu variantele lor electronice, iar medicii folosesc baze de date digitale, astfel încât pot ajunge mai repede și mai ușor la informațiile de care au nevoie. De asemenea, medicul și pacientul pot comunica online, prin e-mail sau Skype, ori prin alte aplicații de acest fel. Bolnavul își poate monitoriza singur, acasă, starea de sănătate și efectul tratamentului, cu ajutorul unor gadgeturi care folosesc aplicații, iar apoi va trimite medicului toate aceste date, care au fost arhivate în aplicație. Astfel, comunicarea poate exista chiar dacă între medic și pacient este o distanță de sute de kilometri, iar deplasarea ar fi dificilă.

 

Gadgeturile, cele mai utile pentru bolnavii cronici 

Pacienții care suferă de diabet sau de boli cardiovasculare se numără printre cei care vor beneficia cel mai mult de aceste terapii digitale. Ei pot folosi aplicații prin care vor monitoriza calitatea somnului, dieta urmată, nivelul de activitate fizică și astfel medicii lor vor fi la curent, în timp real, cu orice schimbare. Vor putea sesiza o evoluție favorabilă sau dimpotrivă, o agravare a bolii, care necesită schimbarea tratamentului sau alte investigații suplimentare. În plus, aceasta este o metodă foarte bună pentru stocarea datelor medicale, acestea urmând să fie analizate ulterior, pentru a observa evoluția bolii, aminteşte ehealthromania.com. Tot în categoria terapii digitale putem include comunicarea prin SMS sau e-mail, telemedicina și consultațiile video. Toate acestea sunt utile în special pacienților care suferă de boli cronice, care necesită tratament -îndelungat. Pentru ei, utilizarea aplicațiilor și a gadgeturilor devine la fel de importantă ca schimbarea stilului de viață și administrarea pastilelor. Un studiu recent a demonstrat că pacienții cu diabet de tip 2 care au folosit o aplicație dedicată acestei afecțiuni au avut o evoluție favorabilă a bolii, nivelul glicemiei scăzând. Jocul online conținea informații educative despre diabet.

Desigur, există și anumite riscuri legate de aceste terapii digitale. În primul rând, la ora actuală au apărut sute de mii de aplicații de sănătate. Iar asta crește riscul unui furt de date cu caracter personal și sensibil, având în vedere că vorbim de un istoric medical. De asemenea, nu putem ști efectul acestor terapii digitale pe termen lung, pentru că până acum a fost analizată doar -contribuția adusă de ele pe termen scurt. O altă provocare o reprezintă integrarea noilor terapii digitale în actualul sistem de sănătate. Trebuie să fie foarte clar cine răspunde de tratamentul prescris, de stocarea datelor medicale și de acuratețea acestora. Pacienții trebuie să fie bine informați, ca să știe cum să reacționeze corect atunci când aplicația îi anunță că există o problemă medicală. Să analizăm, de pildă, cazul unui pacient cardiac, care folosește noul Apple Watch. Ceasul trimite notificări atunci când observă o anomalie a pulsului și când intuiește riscul unui atac de cord. Ce trebuie să facă atunci pacietnul? Să-și sune medicul? Să meargă repede la camera de gardă? Să ia medicamente? L-ar lua în serios medicul de pe ambulanță, dacă i-ar spune că el se simte bine, dar este îngrijorat pentru că aplicația l-a anunțat că există o tulburare a ritmului cardiac? Toate aceste aspecte trebuie stabilite de la bun început, pentru că sunt extrem de importante. 

 

Tehnologie

Terapiile digitale au devenit din ce în ce mai utile pentru îmbunătățirea stării de sănătate a unui pacient. Acestea includ aplicații de monitorizare a tratamentului medicamentos, a pulsului, aplicații pentru susținerea unui stil de viață sănătos sau chiar diferite aplicații educative de realitate virtuală sau augmentată.

 

 

În 2017 au fost disponibile nu mai puțin de 325.000 de aplicații medicale mobile, cu aproape două miliarde de descărcări, în sistemele IOS și Android.

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD