Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Studiu: Covid-19 poate afecta vasele sanguine ale tuturor organelor

Mai mult decât o pneumonie, maladia Covid-19 este o inflamare vasculară sistemică, potrivit unui studiu al unor cercetători din Zurich.

Share

Rl online 0 comentarii

24.04.2020 - 13:16

Acest lucru explică de ce ea provoacă atât de multe probleme cardio-vasculare şi cedarea organelor vitale. 

Primii pacienţi prezentau mai ales pneumonii dificil de tratat, a indicat Spitalul Universitar din Zurich (UZH) într-un comunicat. Apoi, medicii au constatat din ce în ce mai multe cazuri de tulburări cardio-vasculare şi de cedare a mai multor organe fără legătură cu pneumonia. 

Echipa condusă de Zsuzsanna Varga de la UZH a examinat la microscop mostre de ţesut de la pacienţii decedaţi şi a constatat că inflamarea a ajuns la endoteliu - peretele interior al vaselor de sânge - de la diferite organe. 

Virusul SARS-CoV-2 a putut fi depistat chiar în endoteliu, unde provoacă moartea celulelor, apoi afectează ţesuturile şi organele. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că virusul atacă sistemul imunitar nu prin plămâni, ci direct prin receptorii ACE2 prezenţi în endoteliu, care îşi pierde astfel funcţia protectoare. 

"Maladia Covid-19 poate afecta vasele sanguine din toate organele", a rezumat Frank Ruschitzka, director al Clinicii de Cardiologie de la UZH, sugerând denumirea de "Covid-endotelită". 

Este vorba despre o inflamaţie sistemică a vaselor sanguine care pot afecta inima, creierul, plămânii, rinichii sau chiar tubul digestiv. Aceasta provoacă grave tulburări ale circulaţiei sanguine care poate dăuna inimii sau provoacă embolii pulmonare, chiar să blocheze vasele de sânge în creier sau în sistemul gastro-intestinal, precizează UZH. 

Dacă endoteliul de la tinerii pacienţi se apără bine, nu este cazul celui de la grupele de risc care suferă de hipertensiune, de diabet sau de boli cardio-vasculare, a căror caracteristică este o funcţie endotelială redusă. 

La nivel terapeutic, asta înseamnă că trebuie împiedicată multiplicarea virusului şi în acelaşi timp trebuie protejat şi stabilizat sistemul vascular al pacienţilor, a concluzionat Ruschitzka, citat în comunicat. Aceste lucrări sunt publicate în revista medicală britanică The Lancet.

Comentarii

loading...