Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Stresul poate crește cu 36% riscul apariției bolilor autoimune

Evenimentele traumatice sau stresul intens pot creşte riscul de a dezvolta boli autoimune, sugerează un studiu publicat recent.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 20.06.2018 - 21:35

În urma comparaţiei dintre un grup de peste 106.000 persoane diagnosticate cu tulburare acută de stres şi un alt grup alcătuit din peste un milion de indivizi care nu sufereau de această problemă, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că stresul este asociat cu un risc cu 36% mai mare de apariţie a 41 de afecţiuni autoimune, precum artrita reumatoidă, psoriazisul, boala Crohn sau boala celiacă.

''Pacienţii care suferă de reacţii emoţionale acute în urma unor evenimente traumatizante sau a altor factori de stres ar trebui să apeleze la tratament medical din cauza riscului de cronicizare a acestor simptome şi a declinului stării de sănătate, cum ar fi creşterea riscului de boli autoimune'', a declarat doctor Huan Song, cercetătoare principală la Universitatea Reykjavik din Islanda.

Sistemul imunitar protejează organismul de boli şi infecţii. Însă, în cazul unei persoane care suferă de afecţiuni autoimune, această protecţie naturală se întoarce împotriva propriului corp atacând celulele sănătoase.

Cauza declanşării bolilor autoimune nu este pe deplin înţeleasă, însă această problemă de sănătate tinde să fie moştenită genetic. Femeile, în special cele afroamericane, hispanice şi amerindiene, au un risc mai mare de a suferi de astfel de afecţiuni, au menţionat cercetătorii.

Potrivit lui Huan Song, tratarea tulburărilor de stres poate contribui la reducerea riscului de apariţie a bolilor autoimune.

''Există în prezent mai multe tratamente, bazate atât pe medicamente cât şi pe tehnici cognitiv comportamentale, cu eficacitate dovedită'', a spus ea.

Cercetătoarea a precizat, totuşi, că studiul este unul observaţional, care nu dovedeşte în mod direct faptul că stresul cauzează boli autoimune ci indică prezenţa unei asocieri între cele două.

Concluziile au fost publicate marţi în Journal of the American Medical Association.

Comentarii

loading...