27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSănătateStresul – efecte redutabile asupra imunitatii

Stresul – efecte redutabile asupra imunitatii

Stres. O stare pe care fiecare dintre noi o experimenteaza la un moment dat, cu o intensitate mai mica sau mai mare. De obicei, stresul apare ca raspuns al organismului in anumite conditii: o schimbare (o alta locuinta) sau o noua provocare in viata (un alt loc de munca), un eveniment nefericit (deces) sau chiar fericit (casatorie), suprasolicitarea la locul de munca sau acasa, aparitia unei imbolnaviri in cazul propriei persoane sau a unei persoane dragi.

Pana la un punct, efectul stresului asupra individului este unul motivational. Ajuta la mobilizarea energetica a organismului astfel incat persoana respectiva sa faca fata cu succes unei schimbari sau presiuni cu care se confrunta. Insa atunci cand solicitarea externa depaseste capacitatea de adaptare a persoanei, stresul devine patologic. Stresul cronic submineaza incet, dar sigur sanatatea intregului organism.

Semne si simptome ale stresului

Stresul prelungit consuma din energia organismului zi de zi. Astfel poti ajunge la epuizare si incepi sa resimti diferite tulburari, aparent inexplicabile:

– iritabilitate

– insomnie

– deprimare

– oboseala

– dificultati de atentie si concentrare

– cresterea tensiunii arteriale

– palpitatii

– dureri de cap

– infectii repetate

– scaderea sau cresterea poftei de mancare

– disconfort abdominal s.a.

Toate organele – inima, creierul, stomacul, intestinele, ficatul, pielea, sistemul imunitar – sunt in stare de alerta ca si cum s-ar pregati permanent sa infrunte pericolul din umbra: stresul. Daca, in continuare, ramai sub influenta factorului de stres, riscul este sa apara o afectare ireversibila a diferitelor organe. Astfel se explica aparitia unor imbolnaviri grave pe fond de stres, cum ar fi:

– infarct miocardic

– accident vascular cerebral

– cancer

– leucemie

– boli autoimune

– astm

– alergii.

Ce se intampla in organism cand esti stresat?

In conditii stresante, organismul secreta asa-numitii hormoni „de stres”: cortizol si adrenalina. Cu cat intensitatea stresului este mai mare, cu atat cortizolul si adrenalina inunda corpul. Se activeaza reactia de “lupta sau fugi”. Tensiunea arteriala, ritmul respirator si pulsul cresc. Glucoza este eliberata in sange pentru mai multa energie. In schimb, digestia, functia reproducerii si sistemul imunitar sunt puse in asteptare.

In cazul unui pericol real, imediat, toate aceste reactii sunt salvatoare. Te poti lupta sau poti fugi si rezolvi intr-un fel problema. In schimb, stresul cronic din societatea actuala este subtil, actioneaza la nivel relativ scazut, dar prelungit. Hormonii de stres sunt produsi constant, ceea ce afecteaza functionarea organelor si a sistemului imunitar.

Cunoscuta scala Holmes, cu ajutorul careia se estimeaza nivelul de stres produs de anumite evenimente de viata, a fost creata dupa investigarea a peste 5.000 de pacienti suferind de boli organice grave, cum ar fi infarct, ulcer perforat, cancer, psoriazis etc. Holmes a constatat ca in topul factorilor de stres care afecteaza sanatatea se afla: decesul partenerului (100 puncte), divortul (73), separarea (65), detentia (63), casatoria (50), pierderea locului de munca (47), pensionarea (45), sarcina (40), disfunctii sexuale (39), schimbari la serviciu (39), ipoteca (32), probleme cu seful (23), schimbarea domiciliului (20).

De ce stresul submineaza sistemul imunitar?

Asa cum se arata anterior, stresul afecteaza in primul rand sistemul imunitar prin intermediul hormonilor cortizol si adrenalina. Motivul? Celulele imunitare sunt sensibile la influenta acestor hormoni, lasand organismul fara aparare. Spre exemplu, limfocitele NK (celule “natural killer”), responsabile cu distrugerea virusurilor, bacteriilor si a celulelor tumorale, sunt suprimate de cortizol. Astfel apare scaderea drastica a imunitatii in conditii de stres. In conditii de stres cronic, organismul ramas fara aparare este mai sensibil la gripa, viroze si alte infectii. In plus, ranile se vindeca mai greu. Pe termen lung, riscul unor imbolnaviri grave se mareste.  

Strategii antistres

Cu toate ca in societatea actuala stresul nu poate fi stapanit in totalitate, este important sa nu depuneti armele. Solutia este controlul sau gestionarea stresului. Cu putina disciplina si dorinta de a ne simplifica viata, puteti incerca o serie de strategii antistres:

  • Relaxati-va ori de cate ori aveti timp liber; acordati-va cel putin o zi pe saptamana pentru odihna, hobby-uri, activitati distractive.
  • Faceti miscare: plimbari, mers pe bicicleta, inot, tenis, sporturi de echipa.
  • Practicati tehnici de relaxare: masaj, yoga, mindfulness, terapie prin arta.
  • Mentineti o viata sociala activa, insa inconjurandu-va de oameni compatibili cu voi, care va aduc bucurie.
  • Optati pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Mai multe informatii despre stres, efectele lui si strategii antistres puteti gasi pe site-urile SfaturiMedicale.ro si Cancer360.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...
Ultima oră
Pe aceeași temă