10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateŞpaga, boala fără leac din sistemul sanitar românesc

Şpaga, boala fără leac din sistemul sanitar românesc

Ministrul consideră că nu este normal să existe „plăţi informale” în unităţile medicale şi afirmă că aceasta este o problemă a sistemului: „Ştim foarte bine că aceste plăţi informale există şi încă se practică acest sport. Odată cu majorarea salariilor, teoretic lucrurile ar fi trebuit să intre într-un declin, nu au intrat. Eu cred că va mai trece o perioadă de timp, dar până la urmă este vorba despre educaţie, de educaţia pacientului, de educaţia aparţinătorului. Este un act între medic şi pacient. Noi nu putem interveni. Putem doar să spunem că nu este normal că se întâmplă aşa. Punctual, au început campanii în anumite spitale. Ministerul Sănătăţii discută şi a discutat cu sindicatele pe acest subiect şi probabil că o să pornim şi noi o campanie împreună cu sindicatele, pentru că toţi trebuie să ne asumăm. Este o problemă a sistemului şi este şi problema noastră”. De altfel, în ciuda creşterii salariilor din Sănătate, asociaţiile de pacienţi trag în continuare semnale de alarmă în legătură cu condiţionarea actului medical în multe spitale.

 

Îndemn atipic la Bistriţa

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, îndeamnă cetăţenii să se dezveţe să mai dea şpagă medicilor, dând ca exemplu generaţia nouă de medici, care nu ar cunoaşte acest obicei şi ar trebui să nu fie „învăţaţi” cu el. „Medicii cer şpagă sau pacienţii o oferă? Condiţionarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat întotdeauna. Dacă pentru cineva este condiţionat actul medical de solicitarea anumitor sume, sunt autorităţi ale statului care cu asta se ocupă şi vă rog frumos să faceţi public acest lucru, să nu facă pacienţii excepţie de la aceste prevederi. Dar haideţi să nu mai oferim, ca să nu mai aibă ce primi”, a spus Lazany.

Întrebat dacă nu poate fi implementat şi la Bistriţa un sistem de management anticorupţie, ca în cazul Spitalului Judeţean Suceava, managerul SJU Bistriţa a spus că este uşor de obţinut un astfel de standard internaţional, dar mai greu este să îl respecţi, şi a făcut un apel către populaţie să nu mai alerge cu plicurile pe coridor după medicii tineri. „Dar atât este de îndoctrinată şpaga asta în medicină, cum îi spuneţi voi, că dacă medicul refuză pacientul, pacientul crede că moare şi că este foarte grav bolnav. Domnilor, nu se întâmplă treaba asta, vă face bine la fel, ascultaţi-mă ce vă spun! Este generaţia asta de medici tineri care nu ştiu să ia, îi puneţi în nişte situaţii jenante să tot fugiţi cu plicul după ei. Eu am văzut situaţii de-astea pe coridor. Daţi-le pace, nu îi învăţaţi. Trebuie să înţeleagă populaţia, este jenant”.

 

Arafat: Dacă medicul ia bani de la pacient, trebuie să plece acasă 

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat este cel care a dat tonul vocilor critice la adresa medicilor care continuă să ia şpăgi de la pacienţi, în unele cazuri condiţionând actul medical de primirea unor sume de bani. Într-o intervenţie televizată, el a admis totuşi mici gesturi de mulţumire către medici: „Eu, ca secretar de stat, am sub salariul unui medic specialist care a terminat acum o facultate. Iar un medic specialist tânăr care acum a ieşit ştiu că începe salariul lui de la 13.000 de lei. Şi mai ai gărzile, mai ai sporurile, sunt colegi care pot să atingă şi 20.000 de lei. Poţi mulţumi după, cu o chestie simbolică. Şi asta o au şi britanicii. O carte, o sticlă de ceva sau un buchet de flori, dar asta nu putea să aibă loc decât după ce totul e gata, după ce pacientul este externat”.

 

Premieră: certificat anti-şpagă 

Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este prima unitate sanitară din România care a primit oficial certificatul conform standardului ISO 37001 – Sistem de Management Anti-Mită. Este vorba de un sistem de management privind combaterea corupţiei prin care vor fi verificate raporturile dintre medicii prescriptori şi furnizorii de medicamente, cadourile, „ospitalitatea”, donaţiile şi beneficiile similare, angajările, precum şi achiziţiile pe care le face unitatea medicală.
De altfel, şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, îndeamnă populaţia să nu mai recurgă la acest gest de cumpărare a bunăvoinţei medicului, deşi admite că „ne-a intrat în sânge să mergem la medic şi să dăm plicul”. Totodată, Sorina Pintea a menționat că există în spitale chestionare prin care pacienții pot evalua anonim calitatea serviciilor, însă oamenii nu prea au încredere în ele.

 

„Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă!“

Spitalul Județean de Urgență Slatina a luat decizia de a lipi în unitate afișe prin care li se reamintește pacienților și familiilor acestora că personalul medical are un salariu decent pentru munca prestată și că nu ar avea nevoie de șpagă: „Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă! Un medic câștigă între 16.000 și 30.000 lei brut. Un asistent medical câștigă între 4.800 și 11.000 lei brut. Un infirmier câștigă între 2.500 și 5.500 lei brut. Un brancardier câștigă între 2.500 și 5.500 lei brut. Lăsăm corupția să sufere, pe tine te vindecăm!“ este mesajul de pe afișele postate la intrarea în fiecare secție a unităţii sanitare.   

 

33% din români dau șpagă din obișnuință, iar 27% pentru că li se cere, însă majoritatea se tem că fără plăţi informale nu vor obţine atenţia medicului şi nu vor fi trataţi cum trebuie.

 

Linie telefonică anticorupţie

Autoritățile din Sănătate condamnă practica atențiilor oferite personalului din spitale și îi îndeamnă pe oameni ca atunci când li se cer bani să sune la nr.  de tel. 0.800.806.806, un hotline anticorupție lansat în urmă cu trei ani. Totodată, aceştia pot depune plângeri pe numele medicilor corupţi la secretariatul spitalelor sau direct la Poliţie.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă