3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSănătateSlam dunk pe banii părinților. Cursuri de baschet pentru copii

Slam dunk pe banii părinților. Cursuri de baschet pentru copii

Finețe, precizie și fantezie, toate asezonate cu spirit de echipă, rezistență fizică si nervoasă și multă inteligență – asta îi caracterizează pe uriașii de sub panou. Și sunt uriasi pentru că jucătorii de baschet sunt sportivi bine crescuți – la propriu și la figurat.

Baschetul își are rădăcinile în America de Sud. Incașii, mayașii și aztecii practicau un joc în care mingea era aruncată într-un inel de piatră, suspendat orizontal pe un zid – pelota. Baschetul a luat naștere însă în anul 1891, la Colegiul Springsfield din Statele Unite ale Americii. Și tot în Statele Unite, baschetul aproape că este o religie, iar jucătorii niște zei. Nici nu au cum altfel, pentru că sunt plătiți cu milioane de dolari pe sezon.

E cale lungă însă până acolo. Și nu mă refer aici la Statele Unite ale Americii ci la baschetul de performanță, cel din care jucătorul poate trăi decent.

Antrenamente de baschet pentru copii

E nevoie de mulți ani și multe ore de antrenament, dar mai ales de voință și de pasiune. Vârsta ideală la care un copil poate merge pentru prima dată la baschet este de 6-7 ani. Dacă sunt mai mici de șase ani, copiii sunt îndrumați către înot. E nevoie de forță pentru baschet așa că cel mic nu va fi Kobe Bryant din prima zi. Va face mai întâi exerciții pentru dezvoltarea masei musculare și pentru rezistență fizică – se pune accent pe flotări dar și pe jocul cu mingea medicinală.

Citește și: Sportul alb, la mare preţ. Cursuri de tenis pentru copii

Odată ajuns sub panou se mai schimbă lucrurile. Copilul tău nu va fi menajat așa cum vezi la televizor – va arunca la un coș standard – aflat la 3,05 metri. E mai greu la inceput, însă îi va prinde bine! Trebuie făcute minimum două antrenamente pe săptămână până la 14 ani- fiecare a câte o orș și jumătate.

Dacă cel mic are deja 14 ani atunci sunt două variante. Fie va face performanță – iar asta îți poate spune doar antrenorul – și atunci trebuie să facă antrenament în fiecare zi, plus un antrenament de forță pe săptămână, fie va face doar de plăcere și atunci poate veni la antrenament doar de două ori pe săptămână.

Criteriile după care se face selecția pentru viitorii baschetbaliști sunt multe. Poți sta liniștit – înălțimea nu este printre ele. În schimb, motivația, disciplina, talentul, dar și rezultatele bune la școală vor face diferența. Și tot ele vor face diferența și sub panou, atunci când baschetbalistul profesionist va face performanță și va fi plătit pentru eforturile sale.

Cât costă

Să vorbim puțin și despre costurile practicării baschetului. Dacă cel mic nu și-a convins antrenorii că va crește un mare baschetbalist, dar merge în continuare la antrenament, atunci vei plăti în jur 100 de lei pe opt ședințe de antrenament. Acesta este prețul pe care îl practica cei de la Asesoft Junior.

Citește și: Tot ce trebuie ştii înaninte de a alege o sala de fitness

La Vipo Baschet, unde piciul tău poate crește sub panou alături de Sandu Vinereanu și Vali Pogonaru, costurile sunt aceleași – 100 de lei pe lună, pentru 8 ședinte. Tactic Baschet București are are alte tarife: 200 de lei pe lună, 500 pe trei luni și 900 pe șase luni. Se face o reducere dacă la ore vin doi frați sau două surori.

Echipamentul nu e tocmai scump, dar nu e nici chilipir. Ghetele speciale pentru baschet costă între 100 de lei și 100 de euro. Șortul și tricoul merg de la 25 la 100 de lei, în funcție de brand. Atenție dacă ai pus ochii pe o marcă scumpă – micuțul tău are nevoie de două rânduri de echipament. Treningul poate ajunge și el până la 250 de lei. Mai ai nevoie și de o geantă, care nu sare însă de 10 euro. Mingile mai costa și ele 10-20 de euro.

Micuțul tău va juca și în campionatul destinat baschetbaliștilor în devenire, așa că și aici sunt de dat niște bani. Deplasarea te costă cam 2,5 lei pe kilometru, iar o noapte de cazare ajunge la 60 de lei. E drept, în acești bani sunt incluse și cele trei mese ale zilei. Costurile de arbitraj ajung până la 10 euro pentru vârstele mici și 20 de euro pentru cei mai mari dintre aspiranții la statutul de baschetbalist.

Campionatul național asigură concurența celor mici care intra în focurile jocului de baschet încă de la început – între 7 și 10 ani este campionatul de baby baschet, apoi până la 10 ani avem etapa de minibaschet. După 13 ani încep categoriile de vârstă ceva mai cunoscute: U13, U14 și tot așa.

Cele mai citite

Detaliile crimei de la mănăstirea Ieud: Atacatorii și victimele petrecuseră împreună la o cabană

Un tânăr de 24 de ani a fost ucis, iar alți trei au fost răniți într-un conflict violent care a avut loc în apropierea...

Premierul Norvegiei: E îngrijorător că miliardarul Elon Musk se implică în problemele politice ale altor țări

Criticile lui Musk au atras îngrijorări din partea Germaniei, Marii Britanii și Norvegiei Musk, un aliat apropiat al președintelui ales al SUA, Donald Trump, a susținut luna...

Microsoft anunță investiții masive în AI: 80 de miliarde de dolari pentru 2025

Microsoft intenționează să aloce aproximativ 80 de miliarde de dolari în anul fiscal 2025 pentru dezvoltarea centrelor de date dedicate inteligenței artificiale, aplicațiilor bazate...
Ultima oră
Pe aceeași temă