Shopping-ul este o activitate plฤcutฤ ศi relaxantฤ, dar poate un comportament aparent inofensiv, considerat chiar terapeutic de unele persoane, sฤ fie dฤunฤtor pentru sฤnฤtatea psihicฤ ศi chiar un indicator al altor afecศiuni coexistente? Rฤspunsul este da ศi nu e o descoperire recentฤ. Psihologul Anca Rฤducan explicฤ într-un interviu pentru “România liberฤ” cฤ prima menศiune despre cumpฤratul compulsiv într-un manual de specialitate a fost acum 100 de ani ศi acesta era descris de cฤtre psihiatrul Emil Kraepelin ca „nebunie impulsivฤ”.
RL: Ce este tulburarea de shopping compulsiv?
Anca Rฤducan: Termenul clinic pentru tulburarea de shopping compulsiv este oniomania (din grecescul onios=vânzare ศi manie=nebunie). Aceasta este caracterizatฤ de comportament ศi gânduri excesive în privinศa cumpฤrฤturilor, care duc la stres marcat ศi afecteazฤ calitatea vieศii. Este o formฤ anormalฤ de shopping ศi cheltuit, în care consumatorul are un impuls copleศitor, incontrolabil, repetitiv ศi cronic de a cumpฤra ศi cheltui, de obicei cu scopul de a ameliora trฤirile negative, precum stresul ศi anxietatea. Spre deosebire de cumpฤratul impulsiv, când facem o achiziศie neplanificatฤ (de obicei cu un cost scฤzut), cumpฤratul compulsiv duce la consecinศe negative serioase, precum datorii. Afecศiunea a fost identificatฤ la nivel global, iar statisticile în privinลฃa numฤrului de oameni afectaศi variazฤ, de la 1 la 30%, însฤ o meta-analizฤ recentฤ a indicat cฤ 4,9% dintre adulศi suferฤ de oniomanie. Cele mai afectate sunt femeile (80% din persoanele cu acest diagnostic), dar este posibil ca bฤrbaศii sฤ fie subdiagnosticaศi. În prezent, mulศi specialiศti cred cฤ aceastฤ tulburare conศine atât elemente din tulburarea obsesiv-compulsivฤ (TOC), cât ศi elemente din tulburarea de control al impulsului (TCI).
Ce cumpฤrฤ persoanele care fac shopping compulsiv?
De multe ori sunt lucruri pe care nu le vor ศi pe care nu le folosesc dupฤ achiziศionare. Obiectele sunt abandonate în cutiile sau ambalajele originale, într-un colศ al casei. În cazul femeilor, cele mai comune achiziศii sunt: hainele, pantofii, produsele cosmetice ศi obiecte de decor pentru casฤ, în timp ce bฤrbaศii au o predilecศie pentru dispozitivele electronice, unelte ศi cฤrศi. Articolele în general nu sunt scumpe, problemele financiare sunt cauzate de cantitatea ศi frecvenศa cumpฤrฤturilor. Într-un studiu cu participanศi care suferฤ de tulburare de shopping compulsiv, aceศtia au spus cฤ ar fi cheltuit în medie 110$ (aproximativ 460 de lei) într-o sesiune de shopping. Aceste descoperiri ale cercetฤtorilor sugereazฤ cฤ shopping-ul compulsiv nu este despre obiectele cumpฤrate, ci despre actul în sine, care elibereazฤ anumite substanศe în creierul nostru ce ne fac sฤ ne simศim bine. Acest fapt a determinat anumiศi cercetฤtori sฤ susศinฤ cฤ oniomania este o adicศie, în care substanศele de care sunt dependenศi pacienศii sunt dopamina ศi serotonina, asemฤnând-o cu dependenศa de jocuri de noroc.
De ce apare aceastฤ obsesie pentru cumpฤrฤturi? Existฤ un tratament?
Încฤ nu ศtim exact ce determinฤ apariศia tulburฤrii de shopping compulsiv, pentru cฤ nu este înศeles foarte bine mecanismul neurologic sau cognitiv care provoacฤ simptomele. Au fost propuศi mai mulศi factori care contribuie la dezvoltarea acestei tulburฤri, printre care: evenimente negative în copilฤrie (abuz, neglijenศฤ), dezechilibre ale neurotransmiศฤtorilor de la nivel cerebral, mediul ศi elementele culturale. Cu toate acestea, nu existฤ dovezi suficiente care sฤ confirme niciuna dintre aceste teorii. Faptul cฤ rudele persoanelor cu acest diagnostic au ศanse mai mari sฤ sufere de afecศiuni psihice sugereazฤ cฤ existฤ o componentฤ ereditarฤ. În plus, oniomania e asociatฤ cu rate crescute de tulburฤri de personalitate, depresie, anxietate sau tulburare obsesiv-compulsivฤ la persoanele diagnosticate. Este foarte important ca acele persoane diagnosticate sฤ primeascฤ ajutor, sub forma tratamentului specializat ศi a sprijinului din partea familiei ศi prietenilor. În prezent, principalele metode de tratament sunt medicaศia antidepresivฤ ศi terapia cognitiv-comportamentalฤ, care poate fi aplicatฤ în cadrul unui grup de terapie, unde participanศii primesc teme ศi exerciศii pentru acasฤ ศi educaศie financiarฤ.
Cum îลi poate da seama o persoanฤ cฤ suferฤ de tulburare de shopping compulsiv?
Shopping-ul compulsiv este o tulburare psihicฤ, ce poate fi diagnosticatฤ doar de specialiศtii în sฤnฤtate mintalฤ (psihiatri, psihologi
clinicieni), care au la dispoziลฃie diferite chestionare pentru depistarea afecศiunii. Unul dintre primele chestionare de acest tip, care este utilizat ศi în prezent, este „Scala de mฤsurare a cumpฤratului compulsiv”, care constฤ în 16 afirmaศii axate pe patru dimensiuni: tendinศa de a cheltui, reactivitatea emoศionalฤ, vinovฤศia dupฤ cumpฤrฤturi ศi mediul familial. Specialiศtii trebuie sฤ ia în considerare internฤri anterioare, tratamente medicamentoase sau alte diagnostice (tulburฤri psihiatrice, neurologice, tumori cerebrale) ale pacientului care ar putea explica acest comportament.
5 sfaturi utile
1. Renunศฤ la cardurile de credit, pentru cฤ acestea sunt o sursฤ facilฤ de bani ศi o metodฤ de îndatorare care alimenteazฤ comportamentul nociv;
2. Mergi la cumpฤrฤturi împreunฤ cu un prieten sau o rudฤ, care te pot ajuta sฤ te abศii de la cumpฤrฤturi compulsive;
3. Gฤseศte alte metode de a-ศi petrece timpul liber ศi de a te relaxa, care sฤ nu implice cumpฤrฤturi;
4. Atunci când faci cumpฤrฤturi online, lasฤ lucrurile pe care vrei sฤ le achiziศionezi o zi sau douฤ în coศ, pentru a nu lua o decizie impulsivฤ;
5. Foloseศte programe care sฤ blocheze site-urile de cumpฤrฤturi de la care ศtii cฤ nu poศi sฤ te abศii.
Semnale de alarmฤ
cheltuieศti mai mult decât îศi permiศi (te împrumuศi, ai datorii la prieteni, bฤnci);
shopping-ul e o reacศie la emoศiile de furie sau tristeศe;
mergi la cumpฤrฤturi ca sฤ te simศi mai puศin vinovat pentru o sesiune anterioarฤ de cumpฤrฤturi;
relaศiile tale au de suferit din cauza cumpฤratului sau cheltuitului excesiv (te cerศi cu partenerul, familia, prietenii);
ai pierdut controlul comportamentului tฤu (nu te poศi abศine din a face asta, chiar dacฤ ai promis cฤ nu mai cumperi nimic pentru o perioadฤ de timp).
Persoanele care suferฤ de tulburare de shopping compulsiv simt tensiune sau anxietate înaintea cumpฤrฤrii ศi o senzaศie de uศurare dupฤ achiziศie.
„Afecศiunea a început sฤ primeascฤ mai multฤ atenศie din partea cercetฤtorilor abia în ultimele decenii, însฤ nici în prezent nu a fost inclusฤ în DSM, manualul de diagnostic în psihiatrie, pentru cฤ nu existฤ un consens asupra patologiei acesteia sau încadrฤrii într-o anumitฤ categorie. Asta nu înseamnฤ cฤ nu reprezintฤ o problemฤ serioasฤ, care ar trebui identificatฤ ศi tratatฤ, ci cฤ nu sunt destule studii ศi dovezi pentru clasificare.“
Anca Rฤducan, psiholog clinician