21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateSemnal de alarmă dat de medici pentru cei care iubesc bronzatul și...

Semnal de alarmă dat de medici pentru cei care iubesc bronzatul și statul la soare

Monitorizarea lor este esenţială pentru a ne asigura că nu avem parte de surprize neplăcute.

Medicul dermatolog Olga Simionescu explică la ce trebuie să avem grijă dacă iubim bronzul, dar şi propria sănătate: „Trebuie să aibă grijă la interacţiunea cu soarele, trebuie să nu se ardă. Tot răul şi toată carcirogeneza ca şi fenomen rezultă din arsurile solare, pentru că celule „înmagazinează răul”, unele intră în aşa numita moarte celulară programată dacă nu au pigment sau rămân stricate în epiderm dând naştere unor mutaţii”.

Angela a trecut recent printr-o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea unei aluniţe. Şi în cazul ei soarele a fost „vinovatul”.

„Timp de 30 de ani nu le-am monitorizat. Am ajuns la dermatolog pentru că una dintre aluniţe se rupsese şi sângera. M-am speriat şi am zis că trebuie să merg la un control. Mi-a controlat toate aluniţele de pe corp. Asta era una mai problematică, era un carcinom apărut de la stat prea mult la soare”, spune Angela.

Recuperarea nu este deloc uşoară. Depinde mult de zona în care a fost aluniţa problematică şi tipul operaţiei, cu laser sau clasică.

Dacă se scoate cu laserul e de preferat ca această excizie să nu se facă vara şi trebuie 30-45 de zile după intervenţie să nu existe niciun fel de expunere la soare. Iar dacă se scoate prin excizie chirurgicală, vindecarea este de câteva luni.

Angela a optat pentru intervenţia clasică. Medicii i-au spus că recuperarea în cazul ei poate dura până la 8 luni.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă