21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateSănătatea persoanelor cărora le-a murit un prieten poate fi afectată până la...

Sănătatea persoanelor cărora le-a murit un prieten poate fi afectată până la patru ani

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stirling din Scoţia şi de la Universitatea Naţională Australiană au analizat date prelevate timp de 14 ani de la 26.515 indivizi şi au descoperit o gamă de consecinţe negative trăite de cei cărora le-a murit o persoană apropiată.

Efecte adverse semnificative asupra stării de bine a unei persoane au fost observate timp de patru ani după un deces, nu doar la nivel fizic, ci şi psihologic.

”În mare parte, cercetările anterioare pe tema suferinţei şi doliului s-au concentrat asupra decesului unei rude apropiate, de multe ori soţul sau soţia. Ştim cu toţii că atunci când moare un partener de viaţă, un copil sau un părinte, persoana îndoliată de cele mai multe ori va suferi şi se va simţi rău o perioadă de timp. Impactului decesului unui prieten, prin care majoritatea dintre noi vom trece, nu îi este acordat acelaşi interes”, a declarat doctor Liz Forbat, profesor-asociat la Universitatea Stirling.

”Sănătatea şi stare de bine a persoanelor cărora le-a murit un prieten suferă un declin accentuat timp de patru ani şi totuşi angajatorii, medicii de familie şi comunitatea nu se concentrează pe a oferi susţinere celor îndureraţi”, a notat specialista.

Femeile sunt mai afectate de decesul unei persoane apropiate în comparaţie cu bărbaţii, în cazul lor observându-se un declin mai pronunţat al vitalităţii. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele de sex feminin suferă o deteriorare mai accentuată la nivelul sănătăţii mintale.

”Decesul unui prieten este o formă de suferinţă lipsită de drepturi, una care nu este luată în serios sau căreia nu i se acordă o importanţă prea mare. Acest lucru înseamnă că suferinţa lor ar putea să nu fie recunoscută în mod deschis sau exprimată, iar impactul este banalizat. Această cercetare dovedeşte că decesul unui prieten contează şi, ţinând cont că este o experienţă umană universală, concluziile sunt aplicabile la nivel internaţional”, a subliniat Forbat.

”Studiul nostru sugerează importanţa asigurării serviciilor de asistenţă persoanelor care au trecut prin decesul unui prieten, pentru a le ajuta să dezvolte reţelele de sprijin necesare”, notează coautoarea cercetării publicată în ”Plos One”.

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă