15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătateSALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini! Campanie de informare a OMS şi în...

SALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini! Campanie de informare a OMS şi în spitalele din România

În 2019, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) lansează o nouă provocare pentru prevenirea și controlul infecțiilor intraspitaliceşti, inclusiv igiena mâinilor, cu impact direct asupra calităţii vieții pacienților din toată lumea, aflați la diferite niveluri ale sistemelor de sănătate. Tema campaniei este „Îngrijiri cu Mâini Curate Pentru Toți – Depinde de tine!“ (Clean care for all – it›s in your hands). În România, campania este susţinută de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, și implementată local de Direcțiile de Sănătate Publică județene și cea a municipiului București.

 

După tragedia de la Colectiv, din 2015, problema infecţiilor nosocomiale a intrat şi în atenţia opiniei publice din ţara noastră, mai ales în contextul subraportărilor făcute de managerii marilor spitale. În prezent, majoritatea românilor se tem să se trateze în spitalele de stat de teama de a nu contracta o bacterie, în condiţiile în care peste 57.000 de infecţii nosocomiale au fost înregistrate în unităţile sanitare din România în ultimii 5 ani. Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, 19.607 infecții spitalicești au fost raportate în total în România în anul 2017, fruntașe la acest capitol fiind Bucureştiul (unde sunt, de altfel, și cele mai multe spitale), cu 5.246 de cazuri, și județele Iași, Cluj și Timiș. La polul opus, județele care au raportat cele mai puține infecții sunt Covasna, Ialomița, Giurgiu, Gorj și Tulcea. 

Infecţiile intraspitaliceşti căpătate de pildă în urma intervenţiilor chirurgicale sunt cauzate de bacterii ce pătrund cu uşurinţă prin incizii şi pun în pericol vieţile a milioane de pacienţi, favorizând apariţia rezistenţei la antibiotice, o problemă de sănătate publică ce ameninţă omenirea. Potrivit OMS, mai bine de 11% din pacienţii din ţările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare capătă cel puţin o infecţie în spital. Şi Statele Unite se confruntă cu această problemă: potrivit ultimelor statistici, cheltuielile cu îngrijirea medicală (ce includ costurile de spitalizare) a pacienţilor infectaţi în spitale ajung la aproape un miliard de dolari în fiecare an. În Europa sunt infectați anual cu bacterii din spitale peste 4 milioane de oameni.

 

Măsuri mai drastice împotriva lipsei de igienă din spitale

Autorităţile vor introduce sancțiuni noi pentru persoane fizice și juridice care activează în domeniul sanitar şi vor dubla amenzile pentru nerespectarea normelor de funcţionare în spitale, cabinete medicale sau laboratoare de analize. Propunerile sunt incluse într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de minister, care urmează să modifice HG nr. 857/2011. Astfel, proiectul prevede introducerea unui articol nou, distinct, cu sancțiuni – inclusiv complementare – pentru unitățile sanitare cu paturi și pentru unitățile furnizoare de servicii medicale, precum în cazul nerespectării condițiilor precizate de autorizația sanitară de funcționare, neremedierea deficiențelor constatate de inspectorii sanitari, nerespectarea termenelor de remediere a neconformităților.

Proiectul propune sancțiuni noi sau majorarea amenzilor pentru neasigurarea în fiecare secţie de spitalizare a spaţiilor, circuitelor funcţionale şi a condiţiilor necesare pentru izolarea bolnavilor care reprezintă surse de boli transmisibile, precum şi pentru bolnavii cu receptivitate crescută la infecţii. Vor fi pasibili de amenzi usturătoare şi furnizorii de servicii medicale care nu au un plan propriu de gestionare a deşeurilor medicale sau care nu deţin documente care atestă serviciile medicale acordate pacienţilor. De asemenea, vor fi aspru sancţionate neregulile privind sterilizarea aparaturii medicale sau utilizarea produselor biocide şi a medicamentelor cu termen de valabilitate expirat, reutilizarea articolelor şi materialelor sanitare de unică folosinţă sau neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii şi în sălile de naştere.   

 

Deficienţe

Potrivit raportului Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), în ultimii ani România are probleme cu utilizarea dezinfectantului pentru mâini cu soluții pe bază de alcool, camere cu un singur pat (indicator al capacităţii de izolare a pacienţilor infectaţi) şi lipsa cadrelor medicale dedicate prevenţiei şi controlului infecţiilor. Experţii internaţionali recomandă ca directorii și administratorii de spitale să mențină, prin programele de prevenirea și controlul infecțiilor, gradul de protectie a pacienților de infecții cu germeni multi-rezistenți.

 

8 motive pentru „Mâini Curate Pentru Toți“:

1. Igiena corectă și la momentul potrivit a mâinilor a salvat milioane de vieți în ultimii ani.

2. Igiena mâinilor este un indicator de calitate al sistemelor de sănătate sigure.

3. Problemele din cadrul îngrijirilor pentru sănătate, așa cum sunt infecțiile asociate actului medical, care sunt de multe ori invizibile, dar cu toate acestea încă se produc, sunt deja provocări sociale pe care trebuie să le abordăm acum.

4. Salvarea vieții costă puțin și este la îndemână! Soluţia alcoolică pentru igiena mâinilor, care costă aproximativ 3 euro flaconul, poate preveni infecțiile nosocomiale și milioane de decese în fiecare an.

5. Tagul #handhygiene se propagă masiv în mass și social media, ceea ce înseamnă că este un subiect important, fie din cauza infecțiilor nosocomiale, fie a infecțiilor grave, cum ar fi Ebola.

6. Integrarea momentelor specifice ale igienei mâinilor în fluxul de lucru al cadrelor medicale facilitează actul medical de calitate, în fiecare minut, în fiecare oră, în fiecare zi.

7. Prevenirea infecțiilor stă la baza consolidării sistemelor de sănătate. Igiena mâinilor stă la baza tuturor intervențiilor, indiferent dacă este vorba de utilizarea unui dispozitiv invaziv, îngrijirea unei plăgi chirurgicale sau administrarea unei injecții.

8. Interesul general în legătură cu conceptul de igienă corectă a început să crească odată cu „SALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini“, o campanie globală de succes care promovează integrarea corespunzătoare a igienei mâinilor în cadrul îngrijirilor acordate pacienților.

 

Coordonată de OMS, campania se adresează profesioniștilor din domeniul sănătății, ca un efort major la nivel mondial pentru a susține îmbunătățirea igienei mâinilor.

1.000 de români mor, în fiecare an, din cauza bacteriilor din spitale, dar managerii raportează de 10 ori mai puţine infecţii decât numărul real al acestora.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă