15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSănătateRomânia va plăti daune morale de 12.000 de euro unui pacient căruia...

România va plăti daune morale de 12.000 de euro unui pacient căruia i-a refuzat tratamentul medical

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român să plătească daune morale de 12.000 de euro unui pacient căruia i-a refuzat tratamentul cu insulină.

Pacientul M.A. (38 de ani) este domiciliat în județul Timiș și suferă de diabet zaharat. El a depus o plângere la CEDO, în decembrie 2018, în care reclama faptul că echipajul unei ambulanțe a refuzat să-l transporte acasă pentru a-și administra doza de insulină prescrisă de medic. Echipajul ambulanței a suspectat că pacientul s-ar fi aflat sub influența drogurilor – ceea ce, ulterior, în urma analizelor, s-a constatat că este fals. 

Incidentul reclamat s-a produs în anul 2017.

“Curtea consideră că refuzul administrării tratamentului, la data de 30 martie 2017, a creat o amenințare la adresa vieții sale, suficient de gravă pentru a angaja responsabilitatea statului”, au decis magistrații CEDO.

Sentința CEDO, publicată în Monitorul Oficial al României la data de 30 decembrie 2020, precizează că statul român este obligat să-i ofere reclamantului M.A. o sumă de “12.000 de euro pentru prejudiciul moral” precum și suma de 17 euro drept cheltuieli de judecată.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă