Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România a preluat Președinția Consiliului UE în domeniul sănătății

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a preluat de la omologul austriac, Beate Hartinger-Klein, mandatul președinției rotative a Consiliului UE. Ţara noastră se angajează să continue eforturile pentru a avansa pe agenda Uniunii teme cu impact și beneficii pentru pacienți.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 10.12.2018 - 23:49

Programul Președinției române cuprinde cinci teme prioritare care se referă la rezistența antimicrobiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienților din UE, mobilitatea pacienților și sănătatea digitală (eHealth). „Începând cu 1 ianuarie 2019 vom avea responsabilitatea coordonării uneia dintre cele mai importante instituții, Consiliul Uniunii Europene (EPSCO). Pe domeniul sănătății suntem pregătiți să acționăm onest și neutru pentru dezvoltarea și consolidarea proiectului european“, a spus Sorina Pintea. Potrivit acesteia, scopul urmărit de țara noastră pe timpul mandatului este garanția accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni. Totodată, România va depune toate eforturile pentru un progres asupra dosarului legislativ privind Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate (HTA).

Rezistența antimicrobiană (AMR) și infecții asociate este o temă care prezintă un interes deosebit pentru statele membre în condițiile în care în regiunea UE se înregistrează o creștere a rezistenței antimicrobiene datorată utilizării iraționale a medicamentelor antibiotice. România va organiza la București o conferință ministerială pe această temă în urma căreia, pe baza rezultatelor și concluziilor, va elabora un Proiect de Concluzii care se va negocia ulterior cu cele 28 de state membre UE. Vaccinarea populației reprezintă un alt subiect de interes în condițiile scăderii acoperirii vaccinale, a creșterii ezitării pentru vaccinare și a presiunii pentru dezvoltarea de vaccinuri noi și eficace. Pe acest domeniu țara noastră va facilita schimbul de informații și bune practici privind programele de vaccinare în Europa, identificarea de soluții pentru creșterea ratelor de vaccinare și o mai bună aprovizionare cu vaccinuri în cadrul unui atelier de lucru organizat la Cluj-Napoca.

În ceea ce privește accesul la medicamente, Președinția României va continua dezbaterea strategică din cadrul Consiliului privind accesul pacienților la medicamente și terapii inovatoare, accesibile ca preț. Subiectul va fi inclus pe agenda Reuniunii informale a miniștrilor Sănătății, programată în luna aprilie, la București. Cu această ocazie va fi discutată și tema privind tratarea afecțiunilor date de infectarea cu virus hepatic C. Mobilitatea pacienților va fi un subiect abordat în contextul evaluării stadiului aplicării Directivei 24/2011/UE privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere. România va aduce în dezbatere mobilitatea pacienților din perspectiva  asigurării unui tratament egal pentru toți pacienții europeni cu boli rare și vârsta sub 18 ani.

 

Iniţiativă în lupta cu cea mai devastatoare boală a omenirii

Ministrul Sănătății a mai subliniat faptul că va susține ideea elaborării unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului, deoarece toți pacienții europeni au dreptul la tratament egal. Demnitarul român a precizat că obiectivele naționale de luptă împotriva cancerului coincid cu cele ale tuturor țărilor europene și ele se referă la prevenție primară și secundară, depistare precoce (screening), precum și accesul egal al pacienților la tratament. „Începând cu anul 2012 avem în derulare programul de depistare precoce al cancerului de col uterin, iar din 2002 România a implementat Programul Național de tratament al pacienților cu afecțiuni oncologice. De asemenea, începând cu anul 2018 a fost consolidată infrastructura pentru screening prin achiziționarea din fonduri europene a opt unități mobile pentru depistare precoce a cancerului de col uterin. Am început implementarea a şapte programe de screening pentru depistarea cancerului cu finanțare europeană și am finalizat parțial achiziția de echipamente și aparatură necesară dotării centrelor din rețeaua națională de radioterapie. Tot în 2018 am introdus în compensare 14 molecule noi pentru tratarea pacienților cu afecțiuni oncologice, iar  în prezent România asigură gratuit 126 de molecule pentru tratarea  pacienților cu cancer“, a declarat Sorina Pintea, la Bruxelles.  

 

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD