Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Campanie inedită: „Ianuarie pe uscat“

După sărbătorile de iarnă, mulţi se simt ghiftuiţi şi prea plini de darurile lui Bachus, însă cercetătorii britanici vin cu o soluţie în premieră: o campanie de abstinenţă de la alcool timp de o lună de zile, cu efecte spectaculoase asupra sănătăţii.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 12.01.2019 - 16:35

Desigur, după atâtea zile cu multe pahare de tărie, vin, bere şi şampanie, parcă se simte nevoia unei pauze, iar o perioadă de abstinenţă nu poate fi decât binevenită, în condiţiile în care organismul are nevoie de refacere, pentru a elimina toxinele şi oboseala acumulate în perioada vacanţei de sărbători. Aşa a apărut şi iniţiativa „Ianuarie pe uscat”, (aflată acum la a doua ediţie – n.r.), o campanie lansată anual de o organizaţie caritabilă din Marea Britanie, cu activităţi în special în sprijinul persoanelor dependente de alcool. Organizatorii le propun nu doar miilor de membri
obişnuiţi din Regatul Unit, dar chiar şi tuturor persoanelor de pe mapamond să renunţe la băuturile alcoolice timp de o lună de zile pentru o cură specială de detox. Potrivit estimărilor, aproximativ 4,2 milioane de britanici intenționează deja să participe în 2019 la „Dry January“.

Un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sussex relevă că abținerea de la băutură timp de o lună ajută persoanele care au probleme legate de controlul consumului de alcool să-şi redobândească independenţa faţă de “sclavia paharului”, având şi o stare mai bună de sănătate şi un tonus ridicat, eliminând totodată, progresiv, şi surplus de kilogramele acumulate în timpul sărbătorilor. Provocarea lansată de specialiştii Asociaţiei Alcohol Change este cu atât mai benefică cu cât se ştie că alcoolismul este un factor de risc important în apariţia unor boli grave. „Mulți dintre noi cunosc riscurile pentru sănătate ale alcoolului în exces - șapte forme de cancer, afecţiuni hepatice, probleme de sănătate mintală, dar adesea nu ne dăm seama că, atunci când reducem consumul de alcool, beneficiile pentru sănătate apar imediat: dormim mai bine, ne simțim mai energici, facem economie la bani, avem o piele mai bună, pierdem în greutate şi lista poate continua”, explică psihologul Richard de Visser, directorul Asociaţiei. Acesta a mai spus că, după prima ediţie, mulţi participanţi au constatat, pe lângă o vitalitate mai mare şi reducerea greutăţii corporale, apariţia sentimentului că nu mai au nevoie să consume alcool în mod constant, chiar şi la luni de zile distanţă faţă de perioada de abstinenţă autoimpusă.  

 

O lună fără alcool, 11 luni cu sănătate

Rezultatele abținerii de la consumul de alcool timp de 31 de zile sunt, însă, mult mai bune decât s-a crezut iniţial. Potrivit dr. Richard de Visser, participanții la această provocare continuau să bea mai puțin chiar și în luna august, deci la şapte luni distanţă de la perioada de desfăşurare a campaniei. Astfel, pe baza a trei sondaje online realizate periodic pe parcursul anului trecut – 2.821 de persoane care au participat timp de o lună la experiment, 1.715 participanţi înregistraţi în luna februarie și 816 de participanți în luna august – s-a constatat că zilele de consum de alcool au scăzut în medie de la 4,3 la 3,3 pe săptămână. De asemenea, numărul de pahare de băuturi alcoolice consumate zilnic a scăzut în medie de la 8,6 la 7,1, iar frecvența bețiilor a scăzut, în medie, de la 3,4 la 2,1 pe lună. Per total, toţi participanţii au învăţat să bea mai puţin, cu măsură. Dr. Richard de Visser a exlicat că simplul fapt de a renunța timp de o lună la alcool îi ajută pe oameni să bea mai puțin pe termen lung. „Până în luna august subiecții raportaseră câte o zi în plus de „nebăut” pe săptămână. De asemenea, există beneficii imediate: nouă din zece oameni economisesc bani, șapte din zece dorm mai bine și trei din cinci pierd în greutate. Beneficii considerabile resimt şi cei care renunţă la alcool pentru perioade mai scurte de timp. Interesant de menţionat este faptul că aceste schimbări în ce priveşte consumul de alcool au fost observate şi la persoanele care nu au reușit să reziste fără alcool întreaga lună – deși sunt ceva mai mici. Acest lucru arată că există beneficii reale chiar şi prin simpla încercare de a finaliza această provocare”, a conchis specialistul britanic.

 

Listă lungă de beneficii

Persoanele participante la campania de anul trecut „Ianuarie pe uscat“ au raportat o serie de efecte benefice atât în planul sănătăţii fizice, emoţionale şi mentale, dar şi în privinţa economiilor obţinute prin abstinenţă. Studiul de la Universitatea din Sussex a arătat că:

- 93% din participanți au avut un sentiment de realizare la sfârşitul perioadei în care nu au consumat băuturi alcoolice;

- 88% au economisit sume serioase de bani, pe care altfel le-ar fi cheltuit pe băutură;

- 82% au analizat în profunzime relația lor cu băutura;

- 80% au simțit că au un control mai bun asupra consumului de alcool;

- 76% au aflat mai multe despre când și de ce beau;

-  71% au înţeles că nu au nevoie de o băutură pentru a se distra;

- 71% au dormit mult mai bine;

- 70% și-au îmbunătățit, în general, starea de sănătate;

- 67% au avut un nivel mai ridicat de energie;

- 58% au slăbit;

- 57% au avut o capacitate de concentrare mult îmbunătăţită;

- 54% au sesizat că au un ten mai strălucitor şi pielea mai sănătoasă.   

 

Campania are un website şi o aplicaţie pentru telefoanele inteligente, prin care participanţii pot monitoriza progresele înregistrate în privinţa caloriilor şi a banilor economisiţi, dar pot primi şi recomandări de la experţi.

 

Efecte imediate

Potrivit oamenilor de ştiinţă, printer efectele rapide asupra sănătăţii ale renunţării la băuturile alcoolice timp de o lună de zile se numără slăbirea garantată cu cel puțin 1,5 kg, scăderea nivelului grăsimilor din ficat cu aproximativ 15%-20%. Tot după o lună de abstinenţă se va reduce nivelul glicemiei cu 23%, dar şi cel al colesterolului total – cu aproape 5%.

 

„Începeţi acum, în ianuarie, sau în februarie, pentru că la început de an senzaţia de împlinire va dăinui pe tot parcursul anului. Veţi observa cât de bine vă veţi simţi după un pahar de smoothie şi apă îmbuteliată sau o cană de ceai. Veţi fi mai sănătoşi şi, desigur, veţi face şi câteva economii. Nu avem nevoie de alcool pentru a ne distra sau pentru a ne relaxa şi putem să socializăm şi cu băuturi fără alcool.“(dr. Richard de Visser, preşedintele Asociaţiei Alcohol Change din Marea Britanie)

Comentarii