GENEVA, ELVETIA - 14 iunie 2019: Sloganuri feministe: avortul trebuie să rămână o alegere/ Wirestock Creators/ shutterstock

RAPORT PRO-AVORT pe masa Parlamentului European

Miercurea viitoare, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Bruxelles, deputații europeni vor vota raportul Matić și propunerea de rezoluție a acestuia.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

18.06.2021 - 18:57

Pe 25 martie 2021, europarlamentarul croat Perdrag Matic a prezentat un proiect de rezoluție privind situația sănătății și drepturilor sexuale și reproductive în Uniunea Europeană. Deși acest domeniu intră în competența exclusivă a statelor membre, proiectul de rezoluție încearcă să introducă recunoașterea unui „drept la avort” simultan cu abolirea obiecției de conștiință, în contradicție cu legislația europeană.

Acest raport este văzut ca fiind unul controversat deoarece criticii lui spun că ar fi o veritabilă listă de dorințe pentru Planned Parenthood. Acesta este cel mai mare furnizor unic de servicii de sănătate a reproducerii, inclusiv avortul, din S.U.A.

Raportul Matic, denumit după numele inițiatorului său, își propune să facă avortul un drept garantat de Uniunea Europeană, să interzică obiecțiile de conștiință pentru profesioniștii din domeniul sănătății care se opun avortului și să impună educație sexuală obligatorie a copiilor chiar și părinților care nu sunt de acord.

”O moțiune alternativă la raportul Matić, reamintește publicului lipsa de competență a Uniunii Europene în materie de sănătate. La fel ca în 2013, o astfel de moțiune alternativă ar putea fi adoptată din nou pentru a învinge raportul Matić”,  au anunțat repezentanții Centrului European pentru Drept și Justiție, care este o organizație internațională, neguvernamentală creată în 1998 și dedicată promovării și protecției drepturilor omului în Europa și în întreaga lume.

În Slovacia, Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care a condamnat propunerea de rezoluție a domnului Matić pe motiv că depășește competența Uniunii Europene. Acesta este un semnal fin trimis de acești parlamentari slovaci colegilor lor europeni.

Votul asupra propunerii de rezoluție Matić va începe miercuri după-amiază, 23 iunie.

Conform informațiilor intrate în posesia RL, se așteaptă ca deputații din grupurile ECR și I&D să voteze în mare măsură împotriva propunerii. Membrii PPE sunt cei mai timizi în fața ordonanțelor promotorilor avortului.

Comentarii