Potrivit medicilor, un puls normal în cazul unui adult sănătos, în stare de repaus, este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut. Dacă nu ai pulsul cuprins între acești parametri, nu înseamnă automat că ești bolnav. Din fericire, tehnologia ne pune astăzi la dispoziție complet gratuit aplicații pentru măsurarea pulsului și tensiunii. În general, un puls normal variază foarte mult, în funcție de vârstă, de activitatea fizică desfășurată, de temperatura în care stă persoana respectivă, de greutatea corporală și de starea ei emoțională. Însă pulsul variază și în decursul unei zile, în funcție de anumite activități pe care le faci. De exemplu, în cazul unui consum exagerat de cafea sau alcool, pulsul va crește. Deshidratarea, febra și efortul fizic pot, de asemenea, să ducă la o creștere a pulsului și la palpitații. În ciuda diferențelor uneori mari de la o persoană la alta, extremele pulsului pot indica anumite afecțiuni, care trebuie să te trimită de urgență la medic. Astfel, dincolo de zona 60-100, care este puls normal, niveluri în repaus de peste 100 de bătăi indică de obicei tahicardie (iar peste 150 de bătăi înseamnă tahicardie supraventriculară). Dacă pulsul scade sub 50 de bătăi pe minut, afecțiunea se numește bradicardie, în timp ce oscilațiile pulsului indică aritmie.
Concepții greșite despre un puls normal
Mulți dintre noi tindem să considerăm că parametrii unui puls normal sunt obligatorii și singura dovadă a unei stări bune de sănătate. Astfel apar multe mituri, concepții greșite, pe care medicii caută să le desființeze, conform ehealthromania.com. Suzanne Steinbaum, cardiolog la spitalul Lenox Hill, prezintă doar câteva dintre acestea:
1. Un puls normal e cuprins între 60 și 100 bătăi/minut. Ideal este ca pulsul să fie cuprins între 50 și 70 de bătăi pe minut. Cu cât este mai scăzut în stare de repaos, cu atât persoana este mai sănătoasă. Astfel, un puls de peste 76 de bătăi pe minut în stare de relaxare poate fi un semn că persoana respectivă are un risc mai mare de atac de cord. Pulsul este în parametrii de normalitate, dar asta nu înseamnă că rezultatul este automat foarte bun.
2. Palpitațiile sunt semnalul unui atac de cord. Desigur că tulburările de ritm cardiac pot fi periculoase, dar trebuie să cunoaștem contextul în care apar, pentru că de multe ori nu sunt semnul unor boli grave. Palpitațiile (bătăile iregulate ale inimii) pot să apară și în lipsa unor afecțiuni cardiace, în mai multe situații: consum de alcool sau cofeină, efort fizic, stres, deshidratare, tratament medicamentos, fumat. Trebuie să ne alarmăm dacă aceste palpitații sunt însoțite de durere în piept sau de probleme de respirație, precizează medicul cardiolog Apoor Patel, de la North Shore-LIJ Medical din New York.
3. Un puls normal înseamnă o tensiune arterială normală. Deseori considerăm că, dacă pulsul este în limite normale, atunci și tensiunea este bună. Acest lucru nu este însă valabil de fiecare dată. E posibil ca pulsul să fie perfect, dar tensiunea arterială să fie prea mare sau prea mică. Și, din păcate, acest aspect este mai greu de observat în afara unei măsurări cu tensiometrul, pentru că simptomele unei anomalii nu sunt la fel de evidente ca în cazul pulsului.
Puls normal în funcție de vârstă
Dacă pentru un adult sănătos un puls normal înseamnă între 60 și 100 de bătăi pe minut, situația se schimbă în cazul copiilor și bătrânilor. Astfel, pentru copiii de peste 6 ani, puls normal presupune între 70 și 100 de bătăi pe minut, iar în cazul bebelușilor poate fi chiar mai mare, ajungând și la 160 de bătăi pe minut, lucru perfect normal. În cazul persoanelor mai în vârstă, un puls normal este unul mai scăzut, ajungând chiar și sub 60 de bătăi pe minut, fără ca acest lucru să însemne o problemă medicală, explică specialiștii de la WebMD.
Puls normal în repaus
De obicei, medicii măsoară pulsul în stare de repaus, pentru a putea citi cât mai corect valoarea lui, având în vedere că orice efort fizic atrage automat creșterea acestuia. Astfel, valorile de puls normal sunt cele care măsoară bătăile inimii în repaus, atunci când stăm liniștiți pe un scaun și nu suntem concentrați la nicio activitate. Dacă pentru un adult puls normal în repaus înseamnă 60-100 de bătăi pe minut, situația se schimbă în cazul sportivilor. Cu cât sunt mai în formă, cu atât pulsul lor în repaus va fi mai scăzut. În cazul persoanelor obeze, pulsul în repaus va fi foarte mare. Prin urmare, pentru un sportiv, pulsul în repaus poate fi chiar de 40-50 de bătăi pe minut. Acest fenomen apare pentru că inima unui atlet este antrenată să facă față unui efort fizic intens. De aceea, în repaus, mușchiul bine antrenat al inimii nu are nevoie să bată prea rapid pentru a asigura necesarul de oxigen al organismului, pentru că inima lucrează pur și simplu mai eficient, economisind energie, scrie publicația Live Science.
Iată de ce, atunci când măsoară pulsul unei persoane, medicul trebuie să țină cont de toate aceste detalii, pentru a-și da seama dacă este un puls normal puțin atipic sau semnul unei probleme medicale care necesită tratament. Pulsul crește odată cu nivelul activității fizice. Cum valorile de bază folosite în detectarea unei eventuale probleme cardiace necesită măsurarea pulsului în repaus, medicii recomandă ca pulsul să fie măsurat, preferabil, fie după odihnă (dimineața, înainte de a coborî din pat, de exemplu), fie după minimum 10 minute de lipsă a unei activități fizice.
Cum se măsoară pulsul
Există mai multe metode pentru măsurarea corectă a pulsului. Se poate face manual, atingând cu degetele partea laterală a gâtului sau încheietura mâinii și numărând câte bătăi se simt în 60 de secunde. Desigur, există și aparate moderne care permit monitorizarea precisă a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, cum sunt tensiometrele.
Ritmul cardiac maxim
Formula unanim acceptată de medici pentru a stabili valoarea maximă în repaus a pulsului este: cifra 220, din care scădem vârsta. Astfel, pentru cineva de 30 de ani, pulsul maxim este: 220-30=190.