13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateProtocol între ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Educaţiei şi CNAS

Protocol între ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Educaţiei şi CNAS

În România, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează serviciile medicale de psihiatrie pediatrică, precum şi serviciile psihologice, de logopedie, kinetoterapie şi fiziokinetoterapie, conexe actului medical, necesare pacienţilor cu tuburări din spectrul autist, dar şi cele de consiliere a familiilor persoanelor respective.

“Pentru stimularea acordării ajutorului necesar în cazurile de tulburări din spectrul autist, instituţia are în plan ca în acest an să majoreze numărul de puncte corespunzătoare serviciilor conexe actului medical ce pot fi prescrise de psihiatrii pediatrici pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. Totuşi, rămâne în continuare o problemă numărul mic al medicilor specializaţi în psihiatrie pediatrică din ţară”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CNAS marţi, de Ziua Mondială a Conştientizării Autismului.

Conform sursei citate, întrucât susţinerea şi integrarea în societate a persoanelor cu tulburări din spectrul autist necesită şi servicii sociale şi educaţionale, marţi a fost semnat de ministerele Sănătăţii, Finanţelor Publice, Educaţiei Naţionale şi CNAS un protocol de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creşterii accesului acestor persoane la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie.

“Obiectivele protocolului vizează crearea unui subprogram în cadrul Programului naţională de sănătate mintală, organizarea şi desfăşurarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor şcolari şi asistenţilor sociali. Va fi avută în vedere şi instruirea familiilor copiilor diagnosticaţi cu tulburări în spectrul autist”, scrie în comunicat.

Aceste obiectivele se vor derula începând cu semestrul II al anului 2019, pe o perioadă de trei ani.

Persoanele afectate de autism nu au o singură afecţiune, ci o gamă largă de tulburări psihice şi de comportament, cu manifestări diverse, care apar de cele mai multe ori în prima copilărie. La ora actuală, factorii declanşatori ai acestor tulburări nu sunt pe deplin cunoscuţi, dar este general acceptat că autismul apare din cauza unor anomalii în structura sau în funcţionarea creierului.

Nu există niciun tratament medicamentos specific pentru autism, chiar dacă în unele cazuri este necesară administrarea de calmante. Cu toate acestea, multe din persoanele afectate pot fi integrate în societate, cu ajutorul terapiilor psihiatrice şi psihologice, a unor metode speciale de educaţie şi mai ales cu ajutorul, răbdarea, dăruirea şi afecţiunea celor din jur.

În întreaga lume, 1 din 160 copii are o tulburare din spectrul autist, iar prevalenţa acestor afecţiuni tinde să crească, potrivit estimării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO).

Având în vedere particularitatea acestor afecţiuni, dar şi faptul că persoanele cu tulburări din spectrul autist sunt deseori ţinta atitudinilor negative, în anul 2007 Organizaţia Naţiunilor Unite a instituit Ziua Mondială a Conştientizării Autismului, ca una din cele şapte zile oficiale ale forului mondial legate de probleme de sănătate.

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă