13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateProfesor Universitatea Oxford: Covid-19 ar putea să nu aibă originea în China

Profesor Universitatea Oxford: Covid-19 ar putea să nu aibă originea în China

,,Este posibil ca coronavirusul să rămână latent în toată lumea și a apărut atunci când condițiile de mediu erau adecvate pentru ca acesta să prospere – în loc să înceapă în China,” consideră un expert de la Universitatea Oxford, Dr. Tom Jefferson, îndrumător principal asociat la CEBM, Oxford, și profesor la Universitatea Newcastle.
Dr Tom Jefferson susține că există dovezi crescânde ale faptului că virusul se afla în altă parte înainte de apariția sa în Asia.

Săptămâna trecută, virologii spanioli au anunțat că au găsit urme ale bolii în eșantioane de apă uzată colectate în martie 2019, cu nouă luni înainte ca boala coronavirus să fie văzută în China.

Oamenii de știință italieni au găsit, de asemenea, dovezi de coronavirus în probe de canalizare la Milano și Torino, la mijlocul lunii decembrie, cu multe săptămâni înainte de a fi detectat primul caz, în timp ce experții au găsit urme în Brazilia în noiembrie.
 
“Unde a mers Sars 1? A dispărut”, a spus acesta pentru publicația The Telegraph.

“Deci trebuie să ne gândim la aceste lucruri. Trebuie să începem să cercetăm ecologia virusului, să înțelegem cum este originar și mutant. ”
,,Cred că virusul a fost deja aici, adică peste tot. Este posibil să vedem un virus inactiv care a fost activat de condițiile de mediu.” “A existat un caz în Insulele Falkland la începutul lunii februarie. Acum de unde a venit astă? A existat o navă de croazieră care a plecat din Georgia de Sud în Buenos Aires, iar pasagerii au fost monitorizați și apoi în ziua opt, când au început să navigheze spre Marea Weddell, au avut primul caz. Era în mâncarea pregătită care a fost dezghețată și servită?”

“Lucruri ciudate de genul acesta s-au întâmplat cu gripa spaniolă. În 1918, aproximativ 30% din populația din Samoa de Vest a murit de gripă spaniolă și nu au avut nicio comunicare cu lumea exterioară.

Explicația pentru acest lucru ar putea fi doar că acești agenți patogeni nu vin sau nu merg nicăieri. Ei sunt întotdeauna aici și ceva îi activează, poate densitatea umană sau condițiile de mediu, acest lucru ar trebui să căutăm.”

Dr. Jefferson consideră că virusul poate fi transmis prin sistemul de canalizare sau în instalațiile de toaletă comune, nu doar prin picăturile expulzate prin vorbire, tuse și strănut.
Scriind în The Telegraph, dr. Jefferson și profesorul Carl Henegehan, directorul CEBM, solicită o investigație aprofundată similară cu cea efectuată de John Snow în 1854, care arăta că holera se răspândea la Londra dintr-un puț infectat din Soho.

Examinând de ce se întâmplă atât de multe focare la fabricile de produse alimentare și fabricile de ambalare a cărnii am putea descoperi noi căi de transport, consideră ei. Este posibil ca instalațiile de toaletă comune să fie însoțite de condiții reci, care să permită virusului să prospere.
„Facem o revizuire de viață, extrăgând condițiile de mediu, ecologia acestor viruși, care a fost subestimată”, a spus dr. Jefferson.
“Există o mulțime de dovezi care arată cantități uriașe de virus în canalizare peste tot, din ce în ce mai multe de dovezi indică transmisie fecală. Există o concentrație ridicată în care canalizarea este de patru grade, care este temperatura ideală pentru acest virus, pentru a fi stabilizat și, probabil, activat. Și ambalajele cărnii sunt adesea la patru grade.

„Aceste grupuri de ambalaje de carne cu focare izolate nu se potrivesc cu teoria respiratorie, se potrivesc cu persoanele care nu și-au spălat corect mâinile.
“Aceste focare trebuie să fie cercetate în mod corespunzător cu oamenii aflați la sol, unul câte unul. Trebuie să faceți ceea ce a făcut John Snow. Întrebați oamenii și începeți să construiți ipoteze care să se potrivească faptelor, nu invers.”

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă