20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătatePrimul studiu privind impactul sclerozei multiple în România

Primul studiu privind impactul sclerozei multiple în România

Studiul „Povara managementului sclerozei multiple în România” analizează impactul economic, medical și social al bolii, cercetarea naţională fiind realizată de EY România. Studiul evidenţiază  faptul că, deși în România scleroza multiplă este o boală rară – cu o prevalenţă de 38,3% -, boala rămâne cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr, vârsta medie a pacienţilor la momentul diagnosticării fiind de 37 de ani. În ţara noastră, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, 70% fiind femei. Dintre acestea, circa 5.000 au accesat sistemul public de sănătate în anul 2016, având, așadar, boala activă.

O boală rară, cu costuri imense

În ceea ce priveşte aspectul economic şi social al bolii, costurile totale ale sclerozei multiple în România sunt de 412,5 milioane RON anual (91 milioane euro). Rezultatele analizelor efectuate în cadrul studiului au evidențiat faptul că managementul acestei afecţiuni include costuri cu diagnosticarea și monitorizarea bolii, cu tratamentul, costuri generate de servicii clinice, paraclinice, de spitalizare şi costuri generate de comorbiditățile asociate bolii. Toate aceste costuri directe generate de pacienţii cu scleroză multiplă din România se ridică la 272 milioane RON anual (60 milioane euro). Valoarea costurilor indirecte este de 140,5 milioane RON anual (31 milioane euro), incluzând lipsa de productivitate cauzată de dizabilitate şi decesul prematur, pensiile de invaliditate, indemnizațiile de handicap, concediile medicale şi transportul pacientului. Din cauza dizabilității, pacienții cu scleroză multiplă din România pierd un număr total de 2.595 ani de productivitate, cu un cost indirect pentru bugetul public de aproximativ 100 milioane RON (22 milioane euro).

„Principalele bariere în accesarea tratamentului, din perspectiva pacienților, sunt stigma socială asociată acestei boli, lipsa frecventă a medicamentelor de pe piața din România, lipsa interesului personalului medical față de pacienți, accesul limitat al pacienților la informații, îngreunarea accesului la medicamente, lipsa comunicării între medici și pacienți și problemele de acces la sistemul de sănătate”, declară reprezentanții asociațiilor de pacienți care au contribuit la realizarea acestui studiu. Printre recomandările acestui studiu pentru un management mai bun al sclerozei multiple în România se numără ­îmbunătățirea calității asistenței medicale pentru pacienți, implementarea unor registre de boală pe baza cărora să poată fi concepute politici de sănătate mai eficiente și accesul crescut pentru pacienți la inovațiile terapeutice din acest domeniu.

„Thank you, doc!”, o campanie inedită 

Pentru a atrage atenţia asupra pericolelor acestei boli invalidante, campania „Thank you, doc!” este o acţiune de mulțumire adresată personalului medical implicat în gestionarea SM, ce se încadrează în evenimentul ce are loc la nivel internațional – MSIF #BringingUsCloser. Campania are loc chiar pe 30 mai, de Ziua Mondială a Sclerozei Multiple. Acțiunea de mulțumire este adresată medicilor neurologi, rezidenților, asistenților medicali și infirmierilor implicați în centrele de scleroză multiplă din capitală. În dimineața zilei de 30 mai în fiecare locație, timp de două ore, vor fi dispuse în holul central baloane care vor forma din litere mesajul „TKS, DOC!”, vor fi ­împărțite pliante de prezentare succintă a afecțiunii către vizitatori și vor fi împărțite căni de cafea cu mesaje de mulțumire. Centrele implicate în campanie sunt: SUUB, SUU Elias, SUUMC Carol Davila, Spitalul ­Clinic Colentina, SCU Agrippa Ionescu, Insti­tutul Clinic Fundeni, SCP ­Alexandru Obregia.  

CIFRE

– Este cea mai invalidantă boală a adultului tânăr, iar primele simptome apar între vârstele de 20 şi 40 de ani.

– Boala afectează peste 7.500 de pacienți în România.

– În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, iar 74 de pacienți pierd lupta cu boala.

– Un pacient cu scleroză multiplă  trăieşte, în medie, cu circa 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă.

– Boala apare mai des la femei decât la bărbați, într-o proporție de 70%.

– Nivelul estimat de acces la diagnostic și tratament conform protocoalelor terapeutice raportat de pacienții cu scleroză multiplă din România este 64%.

– Numărul total de ani de productivitate pierduți din cauza dizabilității de pacienții cu scleroză multiplă din România este de 2.595, cu un cost de productivitate indirect de aproximativ 100 milioane RON (22 milioane euro).

Simptome

– vedere înceţoşată sau dublă;

– probleme de gândire;

– neîndemânare sau lipsă de coordonare;

– pierderea echilibrului;

– amorţeală;

– furnicături;

– slăbiciune într-un braţ sau picior.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă