(Foto: Metro)

PREMIERĂ. Vaccin HPV pentru băieţi, în Marea Britanie

Aproape 100.000 de cazuri de cancer ar putea fi prevenite în Marea Britanie în următorii 40 de ani cu ajutorul unui vaccin contra virusului papiloma uman (HPV) care cauzează apariţia cancerului de col uterin, oral, anal şi la nivelul zonei genital.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

09.07.2019 - 20:41

Experţi din cadrul direcţiei britanice pentru sănătate publică vor extinde programul de vaccinare şi la băieţii, estimând că planul de imunizare va contribui la prevenirea a circa 64.000 de cazuri de cancer de col uterin şi a aproape 50.000 de alte cazuri de cancer până în 2058. Astfel, din luna septembrie băieţii cu vârste de 12 şi 13 ani vor fi vaccinaţi în cadrul programului guvernamental.

HPV este un virus cu transmitere sexuală asociat cu peste 99% dintre cazurile de cancer de col uterin, dar şi cu 90% dintre cazurile de cancer anal, 70% dintre cazurile de cancer vaginal şi vulvar şi cu peste 60% dintre cazurile de cancer penian.

De la debutul programului de vaccinare anti-HPV pentru fete în Marea Britanie, în 2008, studiile au demonstrat că infecţiile cu unele dintre cele mai importante tulpini de virus au scăzut cu 86% în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani în Anglia. Totodată, un studiu efectuat în Scoţia a demonstrat că vaccinul a redus cu până la 71% cazurile de pre-cancer de col uterin la femei.

''În zece ani, vaccinul (anti-)HPV s-a bucurat de succes protejând fetele de apariţia cancerului de col uterin în perioada adultă'', a declarat Robin Weiss, profesor de oncologie virală la University College London. În opinia sa, extinderea programului anti-HPV ar trebui să fie o situaţie din care toată lumea are de câştigat'.


Comentarii