15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSănătatePremieră: pacientă, despăgubită de spital pentru o infecţie nosocomială

Premieră: pacientă, despăgubită de spital pentru o infecţie nosocomială

Pe când avea 26 de ani, femeia s-a internat la Maternitatea din Oradea, unde a fost necesară o intervenție chirugicală (operație cezariană). În timp ce era internată, femeia a contractat o bacterie. Potrivit ziarului local bihon.ro, buletinele de analiză au dovedit că femeia a fost sănătoasă la momentul internării și al nașterii. Însă, la scurt timp, aceasta a început să se simtă rău, iar testele de lohicultură și antibiograma efectuate în mai 2013 au relevat prezenţa infecţiei cu stafilococ hemolitic. Pacienta a reclamat că s-a infectat cu un stafilococ în timp ce se afla la maternitate, în urmă cu şase ani, iar instanţa a considerat că a fost vorba de un focar de infecţie de care se face vinovată unitatea medicală.

 

Despăgubirea, achitată de firma de asigurări

“Sentinţa a rămas definitivă, este primul caz pe care l-am avut cu o astfel de despăgubire. Este vorba de o infecţie cu stafilococ, iar Judecătoria Oradea a considerat că reclamanta a fost clinic sănătoasă şi că a luat microbul în spital. De asemenea, instanţa a considerat că a fost un focar infecţios. Trebuie precizat faptul că stafilococul este o bacterie care face parte din flora normală, comensală a organismului, iar la expertiza medico-legală efectuată atât la Oradea, cât şi la Timişoara se apreciază unanim că stafilococul nu este exclusiv microb de spital şi că poate fi vorba de o autoinfectare. Noi aceste lucruri le-am prezentat în instanţă. În perioada respectivă au mai fost infecţii nosocomiale, dar nu au existat trei cazuri simultan cu aceeaşi tulpină microbiană ca să putem face referire la un focar infecţios. Am depus toate probele privind sterilizarea, dezinfecţia şi controalele efectuate de către Serviciul de prevenire a infecţiilor nosocomiale din perioada respectivă, dar instanţa a decis să-i dea dreptate pacientei”, a declarat Lucia Daina, directorul medical al SCJU Oradea. Aceasta a precizat că, imediat ce va apărea motivarea sentinţei, va fi efectuată şi plata către fosta pacientă. Totuşi, Lucia Daina a pecizat că magistraţii nu au luat în considerare expertizele medico-legale ce arată că stafilococul cu care s-a infectat orădeanca nu ar fi fost din spital, ci putea fi o autoinfecţie. Pe 19 februarie 2019, Tribunalul a respins calea de atac a spitalului.

 

Maternitatea din Oradea, focar de infecţii neraportate?

„Reclamanta s-a prezentat la spital clinic sănătoasă, la data de 25 mai 2013, iar în perioada spitalizării a fost infectată cu stafilococ, fapt ce atrage răspunderea civilă a spitalului, fiind întrunite toate condițiile răspunderii delictuale a acestuia”, se arată în motivarea Tribunalului Bihor. Mai grav este că acest caz nu a fost singular. Registrele de evidență a infecțiilor intraspitalicești din 12 iunie 2013 demonstrează clar că, în acea perioadă, la Maternitatea Oradea a fost un focar de infecție nosocomială. Alte două femei internate au fost infectate cu stafilococ hemolitic.

„Deși nu a fost un caz izolat de infecție intraspitalicească, nu s-a făcut nicio anchetă epidemiologică. Aceasta în condițiile în care au apărut trei cazuri, în aceeași perioadă, cu posibilă legătură între ele”, a arătat avocata Ioana Țenț, apărătoarea femeii. Tânăra mămică infectată în spital a fost externată sub tratament antibiotic recomandat de medicul curant. Cu toate acestea, ulterior, datorită evoluției nefavorabile a infecției, ea a fost nevoită să se interneze, din nou, pentru tratamentul complicației infecțioase survenite după operația de cezariană. Femeia a urmat un tratament la Spitalul Militar „Avram Iancu”. Abia în octombrie 2013 tratamentul și-a produs efectul. În acest timp ea nu a putut să-și alăpteze micuțul, nici să se ocupe de acesta. 

 

 

Sentinţă definitivă

Astfel, Tribunalul Bihor a menținut în întregime decizia pronunțată în dosar de magistrații Judecătoriei Oradea și a decis că femeia trebuie să fie despăgubită cu suma de 50.000 de lei. Banii vor fi plătiți de firma cu care Spitalul Județean are contract de asigurare pentru cazuri de malpraxis. Femeia nu a sesizat comisia de malpraxis, ci doar instanța de judecată, care i-a dat câștig de cauză. Nu la fel au făcut și celelalte două paciente care au fost infectate în Maternitate – cu toate că astfel de infecții nu doar că provoacă suferință, ci pot duce chiar la deces. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a reacţionat la acest caz, declarând că este o greşeală a furnizorului de servicii medicale: “Ştiu că există o sentinţă a unei instanţe judecătoreşti prin care această pacientă are dreptul la despăgubiri în urma infectării cu stafilococ în maternitate. Cred că e mai puţin important dacă banii au fost primiţi sau nu. Eu cred că acest caz trebuie să fie un semnal de alarmă vizavi de modul în care alegem să pregătim spitalele, sălile de operaţie pentru pacienţi. Din punctul meu de vedere, acolo a fost clar o greşeală a celui care a furnizat serviciul medical”.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă