8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătatePremieră medicală în Arabia Saudită. Cum s-a salvat viața unui bebeluș

Premieră medicală în Arabia Saudită. Cum s-a salvat viața unui bebeluș

 Performanţa anunţată sâmbătă reprezintă cea de-a 50-a intervenţie chirurgicală realizată cu succes asupra unor siamezi în această ţară, informează AFP.

Bebeluşul Aicha Ahmad Said s-a născut complet dezvoltat, dar cu o zonă pelviană mărită şi cu o pereche suplimentară de membre inferioare, a precizat cotidianul saudit de limbă engleză Arab News.

Douăzeci şi cinci de membri ai echipei medicale, printre care s-au aflat chirurgi, tehnicieni şi infirmiere, au participat la această operaţie care a durat şapte ore şi 45 de minute, au anunţat reprezentanţii spitalului King Salman Humanitarian Aid and Relief Center.

“Operaţia s-a desfăşurat foarte bine (…) Coordonarea în sânul echipei a fost excelentă”, a declarat pentru cotidianul Arab News profesorul Abdallah al-Rabeeah, coordonatorul echipei medicale.

“Bebeluşul s-a trezit şi a deschis ochii (…) şi chiar a reacţionat la contactul cu mama lui, imediat după ieşirea din sala de operaţie. Suntem fericiţi, sărbătorim al 50-lea succes de acest fel şi vom continua să îi ajutăm pe cei care vor avea nevoie”, a adăugat medicul saudit.

Geamănul-parazit, cunoscut şi sub numele de “foetus in foetu”, este o anomalie a sarcinii gemelare, detectată uneori înainte de naştere prin intermediul ecografiei. Ea trece uneori neobservată, iar bebeluşul se dezvoltă înglobând fetusul parazitar al geamănului său. Odată descoperită o astfel de anomalie, intervenţia chirurgicală este necesară pentru extirparea geamănului-parazit.

Agenţia de presă saudită SPA a anunţat că părinţii bebeluşului Aicha sunt originari din provincia Al-Mahra din Yemen, o ţară devastată de război şi pe cale să se confrunte cu o gravă criză umanitară, unde o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită susţine guvernul local, care luptă cu rebelii Houthi, sprijiniţi de către Iran.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă