Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Premieră: caravană mobilă pentru depistarea tuberculozei

Aproximativ 25.000 de persoane vor beneficia de screening al tuberculozei cu ajutorul unei unităţi medicale mobile, în cadrul campaniei de depistare activă a acestei maladii.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 22.11.2018 - 19:14

Caravana E-DETECT TB are scopul de a asigura depistarea precoce a tuberculozei, după cum precizează dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“ şi vicepreşedinte al Comisiei de pneumologie a Ministerului Sănătăţii: „Campania de screening activ urmează să acopere aproximativ 20.000 de persoane din categoriile de risc, cu posibilitatea de extindere până la 25.000 de beneficiari. Examinările vor fi realizate cu ajutorul unei unităţi medicale mobile, dotate cu echipament imagistic şi de diagnostic molecular, de către specialişti din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie «Marius Nasta», cu sprijinul Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei din România“. Potrivit acesteia, E-DETECT TB urmăreşte depistarea activă a TB în grupurile de populaţie vulnerabilă, care includ: persoane private de libertate, persoane fără adăpost, populaţie romă, utilizatori de droguri, populaţii foarte sărace, cu acces limitat la asistenţă medicală.

„Practic, astăzi demarăm prima campanie de diagnosticare activă a tuberculozei realizată în România. Problematica TB este una complexă, care priveşte personalul medical implicat, persoanele afectate, autorităţile, dar şi comunitatea în ansamblul ei, deoarece vorbim despre o afecţiune cu un puternic impact în sănătatea publică. Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» este implicat cu responsabilitate în derularea strategiilor şi politicilor de sănătate, realizate de către Ministerul Sănătăţii sau aliniate iniţiativelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ale ONU sau ale altor organisme naţionale sau internaţionale în privinţa problematicii TB, deoarece dispunem de o resursă umană bine pregătită în managementul pacientului cu tuberculoză şi tuberculoză multidrog-rezistentă“, a mai spus dr. Beatrice Mahler.

 

Examene radiologice şi de spută

La intrarea persoanei care va fi examinată în unitatea medicală mobilă, primul pas îl reprezintă completarea unui chestionar şi înregistrarea datelor medicale şi socio-demografice. Apoi, se trece la efectuarea unei radiografii pulmonare, care este transmisă printr-un sistem de telemedicină către Institutul „Marius Nasta“, unde un specialist pneumolog din cadrul proiectului va analiza rezultatul imagistic. În paralel se va face o altă interpretare, de către un medic din partea partenerului olandez ‒ KNCV Tuberculosis Foundation. Pentru examenul de spută, unitatea medicală mobilă este dotată cu un sistem de diagnostic automatizat avansat, care poate identifica ADN-ul complexului Mycobacterium tuberculosis (MTB) şi rezistenţa la unul dintre antibioticele utilizate în tratamentul TB. Pacienţii depistaţi cu TB vor intra ulterior într-un program de tratament complet şi de monitorizare (inclusiv prin intervenţii de creştere a aderenţei la tratament), conform recomandărilor naţionale referitoare la controlul tuberculozei.

Proiectul E-DETECT TB este derulat la nivel european în ţări precum Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România, Suedia şi include mai multe componente: diagnosticarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea şi tratamentul TB în rândul migranţilor (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidenţa cazurilor de tuberculoză latentă şi activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia). Potrivit Agerpres, programul este co-finanţat de Comisia Europeană, prin Agenţia Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură şi Alimente.   

 

1.000.000 de euro

În România, E-DETECT TB este implementat de o echipă de specialişti ai Institutului „Marius Nasta“. Valoarea totală a proiectului, în ţara noastră, este de 970.449 euro şi este co-finanţat de Ministerul Sănătăţii, care a alocat 612.069 de euro.

Comentarii

loading...