Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sorina Pintea, vizită fulger la Spitalul Sanador. Ce schimbări majore pregăteşte MS

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a făcut joi după-amiaza un control inopinat la Spitalul Sanador din Capitală, fiind prima vizită de acest fel la o unitate sanitară privată, întrucât până acum a făcut doar vizite neanunţate în spitalele de stat.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 23.05.2019 - 20:52

Ministrul Pintea a declarat la finalul vizitei că va face controale şi la alte spitale private care sunt în contract cu Casa Naţională de Asiguări de Sănătate pentru că este important să ştie ce finanţează statul român şi dacă pacienţii sunt mulţumiţi de serviciile medicale primite, inclusiv dacă aceştia beneficiază de condiţii igienico-sanitare corespunzătoare.

În context, Sorina Pintea s-a referit la tratamentele pe care România le decontează pacienţilor care optează să se trateze în străinătate şi a precizat că "Am făcut nişte analize de preţ comparative în ultimele trei luni de zile pentru multe dintre procedurile care nu se pot face în spitalele publice şi care se fac în străinătate, dar o parte sunt disponibile şi în sistemul privat din România. Diferenţele de preţ sunt foarte mari, mergând până la 50.000 de euro pentru o procedură. Asta înseamnă că ceea ce am dezbătut şi am gândit, că putem deconta la spitalele private fără să decontăm în străinătate proceduri pe care le putem face aici, trebuie să devină realitate cât mai repede".

 

 

 

 

Ministrul Pintea s-a declarat mulţumită de condiţiile găsite la clinica privată: "Am văzut pacienţi mulţumiţi de confortul pe care îl oferă aceste spitale şi mai presus de toate sunt echipamentele. Vă spun sincer, am fost parcă puţin invidioasă în zona de neurochirurgie, în zona de cardiologie intervenţională - sigur, şi sistemul public beneficiază de aceste dotări Institutul C.C. Iliescu, Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar - dar parcă mi-ar plăcea să văd aceeaşi organizare. Am văzut echipamente de la cel mai performant la cele bazale, de care este nevoie în toate spitalele - aparatele de radiologie, CT, RMN. Prin urmare, cred că decizia va fi luată foarte repede. Se vor deconta proceduri care se pot face în România în sistemul privat. Am convingerea că de la 1 iulie a.c. vom putea face acest lucru. Vom promova actul normativ pe transparenţă decizională, este vorba de modificarea unui Ordin de ministru, care se poate face foarte repede, dar vreau să ma asigur că avem toate datele problemei".

 

 

 


Sorina Pintea a mai menţionat faptul că printre procedurile ce vor fi decontate de statul român la clinicile private se numără cele ce ţin de cardiologia intervenţională şi chirurgia robotică, care nu este finanţată în acest moment. În context, ministrul a amintit că, în 2019, România a alocat aproximativ 10 milioane de euro pentru tratamentele efectuate în străinătate de 231 de pacienţi români. Ea a exemplificat că o operaţie neurochirurgicală pe care statul român o decontează la un spital mare din Europa costă 120.000 de euro, iar la un spital privat din România aceeaşi operaţie este taxată cu 40.000 de euro: "Până la urmă, există proceduri pe care nu le putem face la spitalele publice, dar le putem face în sistemul privat şi asta înseamnă că putem trata mai mulţi pacienţi".

 

 

 

Sorina Pintea: "Este o problemă de percepţie. Există incidente regretabile şi în spitalele publice, şi în spitalele private. Dar una peste alta, sistemul oferă o oarecare siguranţă şi cred că pacienţii vor primi bine aceste modificări, pentru că sunt acasă. Mergând în străinătate au şi costuri suplimentare. Sunt mai multe aspecte pe care le-am luat în calcul, sunt nişte paşi înainte pe care trebuie să-i facem ".

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD