Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pintea: Clinicile implicate în scandalul medicului fals vor avea autorizaţiile suspendate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi că unităţile medicale care au greşit în ce priveşte asistenţa medicală acordată populaţiei vor avea autorizaţia de funcţionare suspendată.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 12.02.2019 - 23:09

"Aspectele constatate în aceste zile mă fac să mergem înainte. Unităţile private care au greşit în a acorda asistenţă medicală populaţiei vor avea suspendată autorizaţia de funcţionare şi îmi asum acest lucru. Bineînţeles, pe un temei legal. Pe de altă parte, dacă în sistemul public există fapte de natură penală, nu voi ezita nicio clipă să mă adresez justiţiei", a spus ministrul Sănătăţii, care a precizat că acceaşi măsură de suspendare a autorizaţiei de funcţionare va fi luată şi în cazul unităţile medicale de stat care greşesc şi nu va ezita să se adreseze justiției în astfel de situaţii. Sorina Pintea a mai spus că în România sunt clinici private serioase: "Sunt clinici private serioase, inclusiv în momentul în care un viitor angajat solicită un cod de parafă. Din raportul preliminar pe care mi l-a prezentat Corpul de Control care verifică dosarele pentru cod de parafă la DSPMB am constat că există la dosarele multora dintre medici adeverinţe în care unitatea angajatoare îşi reafirmă dorinţa de a angaja, dar după obţinerea codului de parafă". 

Cinci clinici private din România au fost menţionate în scandalul izbucnit săptămâna trecută, când s-a descoperit că un italian cu 8 clase a operat nestingherit în aceste unităţi sanitare - Euromedical, Prestige, MH Medical Group, Monza și Medas. Ministrul Sorina Pintea a acuzat aceste clinici că nu sunt conștiente de ceea ce trebuie să facă, adică să presteze servicii de calitate și în siguranța pacienților: "Vă asigur că în sistemul public așa ceva nu se poate întâmpla. Nu am în acest moment toate datele. A primit o parafă fără niște documente legale, parafă pe care nu putea să o utilizeze fără celelalte documente. Responsabilitatea este a instituțiilor. Angajatorul ar trebui să răspundă, în primul rând, pentru că are obligația să verifice toate documentele, ori el avea unul singur. Controlul deja este inițiat. Clinicile private nu sunt pe cont propriu. Dacă unii i-au lăsat să fie pe cont propriu, asta este problema lor. Am inițiat controale împreună cu ministerul de Finanțe, inclusiv pentru acele decontări duble. Acum se vede că instituțiile private pot să facă mai mult decât face o instituție publică, din păcate nu în folosul pacienților".

În replică, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED atrage atenţia că, în lipsa unui raport privind situația din toate unităţile sanitare private, afirmaţiile ministrului Sănătății sunt menite să atragă atenţia în mod negativ asupra întregului sistem privat de sănătate. "Așa cum am afirmat în repetate rânduri, statul este dator să susţină sistemul medical şi să depună toate eforturile pentru a veni în sprijinul nevoilor pe care le are pacientul român. Sistemul medical este format, aşa cum bine ştim, din public şi privat. Fiecare segment are drepturi şi obligaţii, iar pentru respectarea celor din urmă se depun toate eforturile, de ambele părți. Prin urmare, atât timp cât nu există dovezi în sprijinul acestei generalizări, solicităm public ca afirmațiile să se limiteze la cazuri concrete, documentate și verificate. PALMED consideră oportună orice iniţiativă menită să aducă progres în sistemul sanitar, un management performant şi o cheltuire raţională a banului public, atât timp cât măsurile sunt luate respectând cadrul legal şi fără a discrimina cele nouă sisteme, public şi privat", a precizat Eduard Dobre, director executiv PALMED.

 

 

Comentarii

loading...

Ziarul PDF

AD