4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSănătatePilulă-minune pentru prevenirea bolilor cardiovasculare

Pilulă-minune pentru prevenirea bolilor cardiovasculare

Astfel, potrivit unui studiu publicat în revista medicală „The Lancet”, această pilulă minune ar proteja persoanele de vârstă mijlocie de riscul apariţiei unui infarct sau al unui accident vascular cerebral. Pilula testată conţinea doze mici din două medicamente pentru combaterea hipertensiunii (un diuretic, hidroclorotiazidă de 12,5 mg şi enalapril de 5 mg), precum şi o doză moderată (20 mg) dintr-un component anti-colesterol, atorvastatin, şi 81 de mg de aspirină.

Această amplă cercetare se bazează pe o serie de teste comparative la care au participat  pe de o parte, persoane cărora le-a fost administrată multipilula, primind totodată sfaturi pentru o viaţă sănătoasă (renunţarea la tutun, practicarea unor activităţi fizice etc), şi un un alt grup de participanţi, care au primit doar sfaturi, a vizat o populaţie turkmenă dintr-o zonă rurală a Iranului. Împărţirea participanţilor a fost făcută prin tragere la sorţi. Un procent de 90% dintre cei 7.000 de participanţi, cu vârste cuprinse între 50 şi 75 de ani, nu au suferit afecţiuni cardiovasculare în trecut.  

Prin comparaţie cu cei care au primit doar sfaturi despre stilul de viaţă, administrarea pilulei combinate a redus riscul de accidente cardiovasculare majore cu 34% per ansamblu şi cu circa 40% la persoanele fără antecedente cardiovasculare în decursul a cinci ani (4,5% în comparaţie cu 7,5%) şi cu circa 20% la pacienţii care sufereau deja de boli cardiovasculare. Tratamentul a avut efecte similare atât la bărbaţi, cât şi la femei şi, de asemenea, atât în cazul celor mai tineri, cât şi la cei mai vârstnici. 

Autorii studiului, de la Universitatea de ştiinţe medicale din Isfahan, estimează că, dacă ar fi adoptată pe scară largă, strategia unei multipilule, cu un cost scăzut, ar putea juca un rol important în îndeplinirea obiectivului ambiţios al ONU: reducerea mortalităţii premature din cauza bolilor cardiovasculare cu cel puţin o treime până în 2030.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă