10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSănătatePeste 75% din deficienţele oftalmologice pot fi evitate sau tratate

Peste 75% din deficienţele oftalmologice pot fi evitate sau tratate

Pentru a atrage atenția asupra înțelegerii acestei statistici, în lumea întreagă este marcată în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie Ziua Mondială a Vederii. Evenimentul pune în evidenţă principalele măsuri de prevenţie, iar anul acesta are loc pe 11 octombrie, având ca temă „Îngrijirea ochilor pretutindeni” („Eye Care Everywhere”). Medicul oftalmolog Cristina Ciucă  enumeră câteva dintre cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a evita apariţia sau agravarea tulburărilor de vedere. Astfel, modificarea vederii, neclaritatea, petele oarbe, halourile din jurul punctelor luminoase, migrena oftalmică şi alte simptome supărătoare trebuie evaluate de către medicul specialist. Acestea pot fi caracteristice unor afecţiuni sau leziuni oculare ce nu pot fi ignorate, întrucât se pot agrava şi pot afecta negativ calitatea vieţii. „Numărul celor care suferă de deficiențe de vedere din cauza bolilor oculare infecțioase, cum este trachomul sau oncocercoza, s-a redus considerabil în ultimii 20 ani, datorită acțiunilor eficiente demarate de OMS. La nivel mondial, cataracta continuă să rămână în vârful listei cauzelor de orbire, iar viciile de refracție necorectate sunt principala cauză a tulburărilor moderate sau severe de vedere la distanță”, explică specialistul.

 

Glaucomul, boala care provoacă orbirea

Medicii oftalmologi din întreaga lume atrag atenția asupra acestei boli care apare pe nevăzute și care duce la orbire dacă nu este tratată la timp. În România, peste 140.000 de persoane suferă de glaucom, potrivit estimărilor Societăţii Române de Glaucom. „Vederea pierdută din cauza glaucomului nu poate fi recuperată. Boala este ireversibilă, nu poate fi tratată, dar poate fi ținută sub control. De aceea este esențial ca oamenii să meargă regulat la consultații, astfel încât medicul să poată prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul în care se află boala în acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacienții diagnosticați să revină la medic, pentru urmărirea bolii“, spune conferențiarul doctor Vasile Potop, membru în conducerea SRG.

Medicul precizează că diagnosticul glaucomului se realizează în urma măsurării tensiunii intraoculare, în urma examinării fundului de ochi, a examinării câmpului vizual al pacientului, dar şi în urma unor investigaţii imagistice speciale. „Tratamentul iniţial este unul topic, pe bază de picături administrate la nivelul ochilor, însă în anumite cazuri se recomandă intervenţia chirurgicală clasică sau cu laser. Atât tratamentul, cât şi consultul pentru depistarea bolii sunt decontate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, fiind gratuite pentru pacienţi. Foarte importantă este însă aderenţa pacienţilor la tratament, astfel încât progresia bolii să fie pe cât posibil controlată. Tratamentul topic poate fi uneori asociat cu anumite efecte secundare, care îl determină pe pacient să renunţe la terapie, mai ales în cazurile în care vederea periferică nu este încă afectată“, atrage atenţia dr. Potop.

 

Ce măsuri putem lua pentru a preveni afecțiunile oculare?

 

Medicul Cristina Ciucă ne recomandă câțiva pași esențiali pentru a ne proteja ochii și a evita astfel orice fel de afecțiuni ale vederii:

–  Mergi regulat la controale oftalmologice. Diagnosticul corect și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a preveni problemele de vedere.

– Află istoricul problemelor oculare din familie – s-ar putea să le moștenești. Majoritatea problemelor de vedere sunt moștenite, așa că află cazurile de deficiențe sau boli oculare ale familiei. Ca să fii sigur că nu le moștenești, mergi la un consult oftalmologic.

– Include zilnic în alimentație antioxidanți, omega 3 și redu consumul de zahăr. Pentru a-ți păstra ochii sănătoși, este recomandat să ai o alimentație bogată în antioxidanți, care se găsesc în morcovi, spanac sau roșii, dar trebuie să consumi și acizi grași Omega 3, întâlniți în somon, ton, cât și în semințele de in, dovleac sau nuci. Pe lângă dietă, și exercițiile regulate te ajută să-ți menții nivelul normal de zahăr din sânge, reducând astfel riscul de retinopatie diabetică.

–  Poartă ochelari de soare cu protecție UV. De fiecare dată când ieși afară, indiferent de sezon, poartă ochelari de soare cu protecție UV pentru a-ți proteja ochii de razele ultraviolete UVA și UVB, dăunătoare pentru ochi. Odihnește-ți ochii timp de 20 de secunde la fiecare 20 de minute în fața ecranului. Dacă lucrezi în fața unui ecran, trebuie să le oferi ochilor un moment de relaxare. Este recomandat ca la fiecare 20 de minute de lucru să iei o pauză de aproximativ 20 de secunde și să-ți muți privirea de pe ecran.

– Poartă și îngrijește corect lentilele de contact. Dacă ai o problemă oculară și porți lentile de contact sau folosești lentile de contact colorate, ai grijă să respecți toate indicațiile cu privire la întreținere, utilizare, dar și la termenul de
valabilitate.

 

Controale oftalmologice preventive

– înainte de 40 de ani – o dată la 4 ani

– între 40 și 54 de ani – o dată la 3 ani

– între 55 și 64 de ani – o dată la 2 ani

– peste 65 ani – anual sau chiar o dată la 6 luni

Orice persoană cu factori de risc mari ar trebui să se testeze măcar o dată la doi ani după vârsta de 35 de ani.

 

Istoric

Ziua Mondială a Vederii face parte din programul VISION 2020, inițiat de Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii, care are ca scop reducerea cu cel puţin 25% a afecțiunilor de vedere evitabile, până în anul 2019.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă