4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSănătatePericole pentru tinerii care fac sărituri în apă

Pericole pentru tinerii care fac sărituri în apă

Numărul cazurilor reprezintă 2% din totalitatea pacien­ţilor internați în lunile de vară în Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar-Arseni” din Capitală, traumatismele vertebro-medulare cervicale survenind la amatorii de senzaţii tari, care sar în apă „în cap“ de la înălţimi mai mari.

„Vrem să vorbim deschis despre acest risc pentru că puţini îşi imaginează că o simplă săritură în apă poate avea consecinţe atât de grave. Până la urmă este «doar apă», nu? La contactul cu apa, în cazul plonjoanelor de la mare înălțime, sau la contactul cu solul, în cazul săriturilor în apă de adâncimi mici, pacienţii suferă fracturi de coloană vertebrală cervicală, urmate de instalarea deficitelor neurologice, care se soldează cu paralizie (completă sau incompletă) sau cu decesul pacienților. Sfătuim tinerii să evite săriturile în apă puţin adâncă sau cel puțin să verifice adâncimea acesteia atunci când vor să facă astfel de salturi. De asemenea, primul ajutor în cazul unui traumatism vertebro-medular cervical este esențial și presupune intervenția rapidă a personalului specializat”, spune dr. Niki Adrian Calina de la Spitalul de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”.

De altfel, în unitatea sanitară aproape 50 de persoane sunt internate în secția de traumatologie vertebro-medulară cu deficite neurologice importante, care apar în urma plonjonului în ape de mică adâncime. Fracturile coloanei vertebrale cauzate de aceste sărituri pot duce la deplasarea de vertebre, dar și la leziunea măduvei. În situația în care măduva cervicală înaltă este „strivită”, pacientul nu are șanse de supraviețuire. „Viața mea s-a schimbat în urmă cu 20 de ani, într-o zi călduroasă de vară. Eram cu fratele meu și câțiva prieteni. Am sărit în apă în joacă, să mă răcoresc. Aveam 13 ani. A doua oară când am sărit, am nimerit fundul apei și m-am lovit direct cu capul de nisip. Impactul m-a amorțit pe loc. De la gât în jos nu mai mișcam nimic și nici nu mai puteam să scot vreun sunet. Felul în care am fost scos din apă și transportat până la spital nu m-au ajutat deloc. Ar fi fost util ca atât eu, cât și cei din jurul meu să avem mai multe informații despre ce presupune o leziune medulară cervicală și cum se acordă primul ajutor în cazul unui astfel de accident”, spune Costin Dumitru, instructor la Fundația Motivation România.

 

Consilierea psihologică, vitală pentru recuperare

 

Experiențele celor care au trecut prin astfel de momente demonstrează că viața ți se poate schimba în câteva clipe, iar măsurile de siguranță pe care le poți lua înainte de un astfel de salt pot face diferența între viață și moarte. „Din punct de vedere psihologic, pacientul diagnosticat cu traumatism vertebro-medular are un risc crescut de modificare a personalităţii, depresie, motivaţia poate fi scăzută până chiar la lipsa ei, labilitate emoţio­nală, anxietate cu sau fără atacuri de panică, uneori deteriorare cognitivă. Prin intervenţie psihologică, este provocat să rămână motivat şi să-şi menţină simţul de autoeficacitate, chiar dacă se confruntă cu probleme de acceptare, adaptare şi readaptare în ce priveşte funcţionalitatea. Problemele psihologice şi nerezolvarea acestora duc la scăderea complianţei la tratamentul medical şi a recuperării”, spune dr. Ioana Tănase, psiholog.

În cazul fracturilor vertebrale cu interesare medulară, perioada de recuperare a acestor pacienți este de durată, de la câteva săptămâni până la luni de zile. De multe ori, pacienții nu găsesc ajutorul potrivit pentru a depăși aceste traume fizice și psihice odată ce ies din spital. „Noi îndrumăm persoanele cu leziune medulară spre o viață independentă în scaunul rulant, în cadrul unui program de recuperare activă. Alături de instructorii de viață independentă de la Motivation, ei înșiși utilizatori de scaune rulante, participanții descoperă că pot să își reia locurile în familie, la serviciu, în comunitate. Un rol esențial pentru redobândirea mobilității, pentru încrederea în sine și pentru revenirea la funcționare îl are un echipament de mobilitate potrivit utilizatorului, pe care specialiștii noștri îl recomandă în acord cu principiile Organizației Mondiale a Sănătății. Le transmitem oamenilor care ajung la noi că abilitățile contează și că viața poate să continue frumos și dintr-un scaun rulant”, spune Erika Garnier, coordonator recuperare activă. 

 

RISCURI

Măsuri de prim ajutor

În fiecare vară ajung pe masa de operaţie tot mai multe persoane tinere care au sărit în apă. Medicii avertizează că, în cazul unui traumatism vertebro-medular, este important ca victima să nu fie mișcată până la intervenția echipei medicale, deplasarea acesteia putând cauza paralizie permanentă sau alte complicații grave. Este unul dintre motivele pentru care medicii au ales să demareze o campanie pentru a informa asupra riscurilor la care se expun cei care execută sărituri în apă, fără să își ia măsurile de protecţie.

 

RECOMANDĂRI

Sfatul medicului

– Atenţie la indicatorii de adâncime ai bazinului de înot (acolo unde e cazul, cifrele mari pictate pe laturile piscinei)!

– Atenţie la săriturile în apă (săriturile corecte sunt cele în care picioarele pătrund întâi suprafaţa apei)! Crucea Roşie din Statele Unite recomandă o distanţă minimă de apă de 2,5 m pentru sărituri sigure.

– Atenţie la temperatura apei (apa din piscină poate fi mult mai rece decât temperatura corpului şi trebuie făcut un duş înainte de imersie pentru obişnuirea corpului cu diferenţa de temperatură, în caz contrar, poate apărea un şoc termic).

Accidentele provocate de săriturile greşite se soldează anual cu decese sau leziuni grave ale coloanei vertebrale, ce provoacă handicapuri severe permanente.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă