15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSănătatePacient în stare gravă, lăsat să moară la poarta spitalului

Pacient în stare gravă, lăsat să moară la poarta spitalului

Un bărbat de 57 de ani, care s-a prezentat la camera de gardă a Spitalului din Rovinari, a fost diagnosticat cu pneumopatie acută, însă a fost trimis acasă deşi se simţea foarte rău, dar nu a putut fi internat din caza lipsei de paturi. Cel puţin aşa susţine medicul de gardă,  Dr. Roxana Gherghina, care ulterior s-a încurcat în declaraţii, admiţând faptul că bolnavul, tatăl unui poliţist din localitate, fusese totuşi internat pe o secţie, dar nu se ştie care. 

Potrivit www.pandurul.ro, Grigore Dragomir a venit la spital pentru tratament, dar după două injecții a aflat că este internat, chiar dacă paradoxal nu erau locuri disponibile. I se recomandase să revină a doua zi la unitatea medicală, dar nu a mai apucat să ajungă acasă, decedând în faţa unităţii sanitare. Dr. Roxana Gherghina a confirmat că la ora 15.00 i s-a administrat o injecție de ampicilină, iar seara, la 21.45, omul a fost din nou supus aceluiași tratament, fără să bănuiască vreun moment că își trăia ultimele clipe de viață. Pacienții care i-au fost alături povestesc despre cum mâna acestuia s-a umflat foarte mult imediat după injecție, iar el transpira permanent. „În principiu, dânsul era internat aici, dar nu a avea pat. I-au spus că e pat liber pe secție și să revină mâine. Normal că nu a avut decât să plece, dar avea mâna umflată rău de tot după injecție. Și transpira, curgeau apele pe el”, a povestit un pacient care l-a văzut pe Dragomir în ultimele sale clipe de viață.  

 

Nu suni la 112, mori cu zile lângă spital

În starea evidentă de rău pe care o avea, pacientul a apucat doar să iasă pe poarta spitalului din Rovinari, să traverseze strada și să mai meargă vreo câteva zeci de metri. O femeie l-a văzut cum se topește din picioare și cade jos, moment în care aceasta a strigat după ajutor. Fiind foarte aproape de spital, strigătele sale au fost auzite de pacienții care tocmai îl văzuseră pe Dragomir plecând din unitatea medicală pentru că nu mai erau locuri să fie internat. Potrivit panduru.ro, oamenii au cerut ambulanței care stă permanent parcată la intrarea în spital să meargă să îl ajute pe cel căzut în stradă, dar nici echipajul medical și nici medicul Roxana Gherghina nu au traversat strada pentru a acorda primul ajutor, pe motiv că nimeni nu a sunat la 112 pentru a cere Ambulanță la fața locului. Medicul nu avea voie să plece din unitatea medicală, dar la ora la care s-a produs incidentul, după 22.00, ceilalți pacienți credeau că putea fi făcută o excepție pentru a salva viața unui om.

„Nu a venit salvarea, nu a venit nici un doctor, eu cu niște femei și vreo trei fete am încercat să îl ajutăm până a venit băiatul dumnealui ca să îl ia cu mașina și să îl aducă din nou la spital. Era deja mort când a intrat din nou cu el pe poarta spitalului. Nu se poate așa ceva, să mori lângă spital și lângă o ambulanță care nu vine să te ajute pentru că nu ai mai apucat să suni la 112. În ce țară am ajuns să trăim, de fapt să murim, dacă se întâmplă lucrurile astea”, a spus femeia care a acordat primul ajutor celui căzut pe stradă, lângă spital.

 

Bâlbâielile medicului de gardă

Toată lumea, de la pacienți la rude arată cu degetul spre medicul Roxana Gherghina pentru cele întâmplate în noaptea de joi spre vineri la spitalul din Rovinari, relatează publicaţia gorjeană. Medicul nici măcar nu știa că pacientul său plecase acasă din lipsă de paturi, aceasta menționând că reușise în cele din urmă să găsească un pat gol la o altă secție. Era însă prea târziu, iar acel pat nu va mai fi ocupat niciodată de Grigore Dragomir. “Inițial nu au fost paturi în salonul meu, dar după aceea am găsit paturi în salonul altui medic și s-a decis ca pacientul să rămână acolo. Eu nu știu ca dumnealui să fi plecat acasă, pe mine nu m-a anunțat nimeni că acest pacient a plecat acasă. La noi, în UPU, a fost adus la 22.10 în stop cardio-respirator. Fusese internat în cursul zilei cu pneumopatie acută”, a menționat medicul care părea un pic de pe altă planetă, neștiind că pacientul pe care îl declarase mort fusese adus din stradă.

Medicu Dan Grigorescu, lector universitar Facultatea de Medicină la Universitatea TRANSILVANIA din Braşov, critică în termeni duri neprofesionalismul şi lipsa de cordonare a unităţii sanitare de la Rovinari: “Faptul că a existat și o a doua administrare a încă unui tratament înseamnă că prima intervenție nu i-a rezolvat problema medicală pacientului aflat în observație în CPU (și nu „internat în urgență”, pentru că dacă o internare ar fi fost considerată necesară, atunci ar fi existat o foaie de observație a pacientului, ceea ce nu a fost cazul!). Cu toate acestea, el a fost trimis acasă, din lipsă de locuri, cu indicația de a reveni a doua zi. Când s-or mai elibera unele!… Pacientul, ascultător, a plecat, dar după ce a parcurs câțiva zeci de metri s-a prăvălit pe o bancă din apropierea spitalului. Și a murit câtva timp mai târziu”.

Dr. Grigorescu pune la îndoială scuzele medicului de gardă de la Rovinari, dr Roxana Gherghina: “Duamnă dragă, mata ne iei de proști pe toți? Cum adică, vrei să acreditezi ca adevărată minciuna că internările de urgență se fac doar în paturile din saloanele medicului de gardă și nu pe oricare alt pat liber din spital? Ca dup-aia să spui că ai găsit „paturi” (deci mai multe!) „în salonul altui medic”(deci saloanele sunt ale medicilor, nu ale spitalului?). Și să mai zici că „s-a decis ca pacientul să rămână acolo”. Cine stă în spatele impersonalului „s-a decis”? Și de ce „să rămână acolo” și nu „să fie internat acolo”? Și cum de mai ai tupeul, duamnă, să spui că pacientul „fusese internat în cursul zilei”, când rezultă clar că nu a avut Foaie de observașie și nici nu a plecat cu bilet de externare, ci simplu, a fost pur și simplu trimis acasă? Iar în final, să mai ai și tupeul să spui că nu ai știut că „acest pacient a plecat acasă”, asta pentru că nu te-a anunțat nimeni de așa ceva! Câtă lașitate, atâta nerușinare! Dar și multă frică de consecințele faptelor cuiva, pe care acel cineva nu vrea să și le asume!

 

Anchetă

Poliţiştii din Rovinari au deschis o anchetă penală pentru acuzația de ucidere din culpă. Cercetările lor depind de rezultatele necropsiei pe care o vor efectua medicii legiști. Oricum, acestea sunt cele mai grave acuzații aduse unui medic din Gorj după condamnarea recentă a doctoriței Carmen Braia, căreia i s-a interzis să mai profeseze meseria și care a fost și condamnată pentru moartea unei paciente, ea fiind obligată și să achite despăgubiri uriașe familiei îndoliate.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Florin Roman(PNL): „ Noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”

Deputatul PNL Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat miercuri, la Târgovişte, că "noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...
Ultima oră
Pe aceeași temă