Opt unități mobile în programul de ­screening pentru cancerul de col uterin

Ministerul Sănătății anunţă că a achiziționat opt unități mobile pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate și dotate.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 23.08.2018 - 17:25

Realizată prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) ­„Reforma Sectorului Sanitar - Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului ­Sanitar”, cu finanțare de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), achiziția autospecialelor are ca scop creșterea capacității tehnice a reţelei naționale de screening în vederea îndeplinirii programului național de testare a cancerului.

Cele opt unități vor consolida programul național de screening pentru  cancer de col uterin și vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate. Autospecialele vor fi livrate către şapte centre națio­nale în această săptămână, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare și stabilirii cadrului general de funcționare să se înceapă campanii regionale de testare. Unitățile sanitare beneficiare ce participă la campania națională pentru depistarea cancerului de col uterin și către care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Județean Mureș; Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara; Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova; Institutul Regional Oncologic Iași (2 buc.); Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București; Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului ­“Alessandrescu-Rusescu” București.

 

Finanţare europeană ­pentru programe de screening

 

Ministerul Sănătății precizează că a demarat implementarea a şapte programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă, în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului național de screening și a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive. Prima etapă a acestor proiecte se află în derulare, urmând ca activitatea propriu-zisă în cadrul proiectelor finanțate din fonduri structurale să demareze către sfârșitul anului sau începutul anului 2019. Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanțare în valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. De asemenea, pentru creșterea în continuare a capacităţii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are în vedere inițierea unei proceduri de achiziție de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie și citologie.

 

Reţea metropolitană de centre de diagnostic

 

Între timp, şi Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat că va înfiinţa o reţea metropolitană de centre pentru femei care va diagnostica şi va trata afecţiunile oncologice ale femeilor. “Incidenţa cancerelor de col uterin şi a cancerelor de sân în stadiu avansat a atins valori alarmante în România, acest fenomen fiind cauzat şi de faptul că un procent mic de femei se prezintă la medic pentru screeningul cancerului de col uterin şi al cancerului de sân, dorim să creăm clinici ambulatorii cu cabinete de consultaţie, ginecologie şi dotarea necesară. Ne propunem înfiinţarea unei Reţele Metropolitane de centre pentru sănătatea femeii «Sfânta Aga­tha», din care vor face parte Clinica «Sfânta Aga­tha», dedicată diagnosticului şi tratamentului afecţiunilor oncologice ale femeilor, precum şi patru centre medicale ambulatorii arondate celor patru spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei, care au servicii de obstetrică-ginecologie”, a precizat primarul Capitalei, Gabriela Firea. Cele patru spitale sunt: Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu“, Spitalul Clinic „Filantropia“, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“ şi Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa“. Proiectul de hotărâre va fi discutat astăzi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.   

Comentarii