Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

OMS va supraveghea modificările aduse genomului uman

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat înfiinţarea unui registru central pentru a monitoriza cercetările ce vizează modificările aduse genomului uman.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 30.08.2019 - 20:20

Anunţul a fost făcut în cadrul celei de-a doua reuniuni a Comitetului consultativ de experţi din cadrul OMS pentru încadrarea şi supravegherea modificărilor aduse genomului uman, ce are misiunea de a implementa un cadru internaţional care să gestioneze acest domeniu. Agerpres aminteşte că organizaţia a decis în decembrie 2018 înfiinţarea unui grup compus din 18 experţi, după anunţul făcut de un cercetător chinez referitor la naşterea unor fetiţe gemene care fuseseră modificate genetic - o premieră mondială în lumea medicală.

Într-un comunicat, OMS a explicat că acel comitet de experţi îi îndeamnă pe toţi oamenii de ştiinţă "să îşi înregistreze testele şi studiile" în acest "registru mondial" nou înfiinţat. În cadrul celei de-a doua reuniuni a comitetului, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat: "De la ultima noastră întâlnire (18-19 martie, n.r.), anumiţi oameni de ştiinţă şi-au anunţat dorinţa de a modifica genomul unor embrioni şi de a duce acele sarcini la termen".

"Acest lucru ilustrează cât este de importantă şi de urgentă activitatea noastră", a adăugat el, subliniind că "noile tehnologii de modificare a genomului sunt foarte promiţătoare pentru aceia care suferă din cauza unor maladii pe care le credeam în trecut incurabile", dar şi că "anumite utilizări ale acestor tehnologii ridică, totodată, anumite provocări unice şi fără precedent - etice, sociale, regulamentare şi tehnice".

În acelaşi comunicat, directorul OMS a reamintit că ţările membre nu ar trebui să autorizeze "alte lucrări despre modificările genetice ale liniei germinale umane (formată din celule precursoare spermatozoizilor şi ovulelor, n.r.) în cadrul aplicaţiilor clinice umane, atât timp cât implicaţiile tehnice şi etice nu vor fi fost examinate aşa cum se cuvine".

Comentarii

loading...