Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

4 români mor în fiecare oră din cauza fumatului

OMS pune tunurile pe ţigările electronice

Specialiştii avertizează că moda ţigărilor electronice a devenit un real pericol pentru sănătatea publică, în contextul în care în lume sunt 1,1 miliarde de fumători convenţionali şi 367 de milioane de fumători de ţigări electronice.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 07.08.2019 - 20:00

Ţigara electronică funcţionează cu un sistem electronic care simulează ţigările tradiţionale, scopul principal al fabricării lor fiind să îi ajute pe fumători să renunţe la acest obicei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează însă că ţigările electronice sunt vătămătoare pentru sănătate, conţinând lichide care creează dependenţă, cu doze mari de nicotină şi alte substanţe toxice. Mai multe studii au concluzionat că majoritatea utilizatorilor folosesc în acelaşi timp ţigările electronice şi pe cele tradiţionale. 

Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatoarea programului naţional STOP FUMAT, a declarat pentru România Liberă că, în contextul în care producătorii de ţigări electronice nu sunt obligaţi să facă publice datele referitoare la conţinutul acestor tigări şi mai ales la conţinutul aburilor, medicii trebuie să studieze ce este în vaporii degajaţi de aceste dispozitive de fumat: “Cercetătorii au descoperit recent un conţinut foarte mare de formaldehidă, alţi experţi au descoperit la fel cantităţi foarte mari de alte substanţe cancerigene. Trebuie să ne gândim că aceşti vapori sunt substanţe toxice de care organismul nostru nu are nevoie şi de care ne putem lipsi fără nici o problemă”.

Medicul pneumolog a mai spus că ţigările electronice pot provoca mult mai rapid şi intens iritaţii ale căilor respiratorii, cum ar fi tusea, senzaţia de mâncărime şi usturime, nas înfundat sau gât uscat, dar şi boli cronice, precum BPOC. Introduse pe piaţă în 2004, ţigările electronice sunt dispozitive care încălzesc un lichid cu nicotină până devine un aerosol pe care utilizatorul îl inhalează.

Experţii avertizează că aceste dspozitive sunt de 15 ori mai toxice decât ţigările clasice. „Le-aş recomanda celor care doresc să treacă pe ţigări electronice să opteze pentru varianta cu adevarat sănătoasă, şi anume să renunţe complet la fumat”, conchide dr. Magdalena Ciobanu.

 

Comentarii

loading...