OMS a omologat de urgență vaccinul chinezesc Sinovac

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a omologat de urgenţă vaccinul chinezesc anti-Covid Sinovac, a anunţat agenţia ONU într-un comunicat de presă, relatează AFP.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 01.06.2021 - 20:02

Comitetul OMS pentru experţi în vaccinuri a recomandat acest vaccin care necesită două doze la un interval de două până la patru săptămâni pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste această vârstă.

Vaccinul este fabricat de Sinovac Biotech (SVA.O) pentru listarea utilizărilor de urgență, deschizând calea pentru ca un al doilea vaccin chinezesc să fie utilizat în țările sărace, potrivit Reuters.

Listarea de urgență a OMS este un semnal pentru autoritățile naționale de reglementare cu privire la siguranța și eficacitătatea medicamentelor și va permite ca Sinovac să fie inclus în COVAX, programul global care oferă vaccinuri în principal pentru țările sărace, care se confruntă cu probleme majore de aprovizionare din cauza restricțiilor la exporturile din India.

Grupul independent de experți al OMS a declarat într-o declarație că recomandă vaccinul Sinovac pentru adulți cu vârsta peste 18 ani. Nu a existat o limită superioară de vârstă, deoarece datele sugerează că este posibil să aibă un efect protector la persoanele în vârstă.

Grupul consultativ tehnic al OMS, care a început să se întâlnească pe 5 mai, a luat decizia după ce a analizat cele mai recente date clinice privind siguranța și eficacitatea vaccinului Sinovac, precum și practicile de fabricație ale companiei.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat această mișcare, numind vaccinul sigur și eficient și observând cerințele sale de depozitare ușoară, făcându-l potrivit pentru țările cu venituri mici.

„Acum este crucial să obțineți rapid aceste instrumente de salvare a oamenilor care au nevoie de ele”, a spus el într-un briefing.

Comercializat drept CoronaVac în unele regiuni, este al optulea vaccin care câștigă o astfel de listă OMS pentru combaterea COVID-19 și al doilea dezvoltat de o companie chineză.

 

Comentarii