Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Nucile consumate de mai mult de două ori pe săptămână pot scădea riscul bolilor cardiovasculare

Nucile consumate de cel puţin două ori pe săptămână sunt asociate cu scăderea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare, conform unui studiu prezentat în Paris la congresul Societăţii Europene de Cardiologie (SEC) şi Congresul Mondial de Cardiologie, relatează agerpres

Share

Rl online 0 comentarii

31.08.2019 - 16:47

Consumul regulat de nuci scade cu 17% riscul de deces cardiovascular, comparativ cu o dietă în care nucile sunt prezente doar o dată la două săptămâni, potrivit unei cercetări prezentate la congres.

"Nucile sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate şi conţin o cantitate mică de grăsimi saturate. De asemenea, ele includ proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli şi polifenoli, benefici pentru sănătatea inimii", a declarat autorul studiului, doctor Noushin Mohammadifard, de la Institutul Isfahan pentru Cercetări Cardiovasculare din Iran.

"Studiile europene şi americane au asociat nucile cu protejarea sănătăţii cardiovasculare, însă există dovezi limitate din regiunea din estul Mediteranei", a precizat specialistul.

Cercetarea a examinat asocierea dintre consumul de nuci şi riscul de boli cardiovasculare şi deces la populaţia iraniană. La studiu au participat 5.432 de adulţi de 35 de ani sau peste această vârstă, fără un istoric de boli cardiovasculare, aleşi la întâmplare din zone urbane şi rurale din Isfahan, Arak şi Najafabad.

Cercetătorii au evaluat consumul de seminţe şi nuci - inclusiv migdale, fistic, alune şi nuci obişnuite - în 2001, cu ajutorul unui chestionar recunoscut.

Participanţii sau membrii familiilor lor au fost intervievaţi la fiecare doi ani până în 2013 pentru a se observa apariţia unor evenimente cardiovasculare sau a decesului.

Oamenii de ştiinţă au analizat prezenţa bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral, a bolilor cardiovasculare, a deceselor din orice cauză şi a deceselor în urma bolilor cardiovasculare.

Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 12 ani, au fost înregistrate 594 de cazuri de boli coronariene, 157 de accidente vasculare cerebrale, 179 de decese asociate bolilor cardiovasculare şi 458 de decese din orice cauză.

Consumul nucilor de două sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de deces cardiovascular comparativ cu un consum de nuci o dată la două săptămâni.

Potrivit SEC, se recomandă consumul a 30 de grame de nuci nesărate pe zi, în cadrul unei alimentaţii sănătoase, cu precizarea că densitatea calorică a acestora este ridicată.

"Nucile proaspete crude sunt cele mai sănătoase", a subliniat doctor Mohammadifard.

"Nucile trebuie să fie proaspete deoarece grăsimile nesaturate pot oxida în cazul nucilor vechi (râncede - n.r.), acestea devenind astfel dăunătoare", a adăugat specialistul.

Comentarii