10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSănătateNouă din zece români suferă de parodontoză. Ce ar fi de făcut?

Nouă din zece români suferă de parodontoză. Ce ar fi de făcut?

Parodontoza, numită de către specialiști și „parodontită” ori popular „boală gingivală”, este o infecție gravă, care va face ca osul alveolar din jurul dintelui să se deterioreze lent și progresiv, conducând, inevitabil, la pierderea dinților vizați. Din păcate, cei mai mulți dintre români aleg să ignore semnele timpurii ale bolii și să nu se trateze nici măcar în stadii avansate, suportând consecințele. Potrivit Platformei de Sănătate Orală, peste 50% dintre europeni suferă de o boală parodontală, cifra apropiindu-se de 75-80% după 65 de ani. Cel mai bine stau suedezii, cu 10%, și danezii, cu 14%, iar la polul opus se află România, cu puțin peste 80%. 

Când merg românii la dentist?

Românii merg foarte rar la dentist în scop preventiv, pentru consultații de rutină, și atunci când totuși o fac, sunt interesați mai mult de partea estetică, în special de frumusețea dinților din față, nicidecum de sănătatea dinților lor. Potrivit ultimelor studii raportate în stomatologie generală, aproximativ 10% dintre pacienții din România vin la cabinete pentru lipsa dinților frontali, pentru creșterea lor inegală sau orientarea proastă, asta deși, aspect foarte grav, 20% din problemele dentare ale românilor sunt provocate de unul dintre stadiile bolii parodontale. Cu alte cuvinte, parafrazând un proverb celebru, „țara arde, dar baba își albește dinții”.

Adevărul e că în ultimii ani, la noi în țară, ne confruntăm cu o formă foarte agresiva a bolii, în care este atacat suportul dento-alveolar (gingie și os), a cărei incidență a devenit cu mult mai mare la noi în comparație cu majoritatea țărilor europene. Și îngrijorător este mai ales faptul că românii care suferă de  parodontoză – cam nouă din zece pacienți – ajung la consult în stadii avansate ale bolii, fără prea mari speranțe de remediere și dând vina pe „moștenirea genetică”, pentru că, nu-i așa, cel mai la îndemână argument în astfel de situații de criză rămâne tot cel clasic – „și tata avea dinții la fel de proști”. Sau, și mai rău, mulți dintre pacienți nu mai vin deloc la control, considerând că nu mai pot fi vindecați.

Din această pricină, medicii români îi sfătuiesc pe pacienți să acorde o mai mare atenție igienei orale, adică să-și spele dinții de cei puțin două ori pe zi, și să se programeze pentru detartraj o dată la șase luni sau măcar o dată pe an. Pentru că parodontoza este, de fapt, o afecțiune dată de o supra-infecție apărută la nivelul gingiei și a osului, iar ca orice infecție, poate fi prevenită printr-o igienă locală riguroasă. În plus, lucru deloc neglijabil, descoperirea bolii în stadii incipiente, poate fi oprită prin tratamente țintite, astfel încât să nu se ajungă niciodată la căderea dinților. Așa că nu uitați nici de controalele de rutină!

BOX: Semnele de alarmă la care trebuie să fiți atenți

  • Halenă (halitoză) – adică miros neplăcut în gură
  • Sângerare la periaj
  • Dinți care se mișcă
  • Depuneri de tartru 
  • Sensibilitate exagerată a dinților la diferențele de temperatură 

Cauze și remedii în pași

Cuvântul „parodontită” s-ar traduce prin „inflamația din jurul dintelui”. Dar ce se întâmplă, de fapt, la nivelul gurii în acele clipe? Microorganismele prezente în mod normal în cavitatea bucală, în special bacteriile, stau la suprafață și în jurul dintelui și încep să se multiplice atunci când intră în contact cu amidonul și cu zaharurile din alimentele pe care le mâncăm. De aceea, dacă dinții nu sunt spălați cu regularitate, bacteriile se multiplică, situație care nu va trece neobservată și organismul va da alarma: sistemul imun va reacționa prin eliberarea de toxine, ceea ce va produce inflamația. Așadar, principala cauză a parodontozei este placa bacteriană formată prin multiplicarea acelor bacterii din gură și care va genera, după o vreme, o membrană lipicioasă incoloră care se va extinde pe suprafața dinților. 

Remediu. Dacă ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi, placa bacteriană dispare. Însă poate reapărea în forță de fiecare dată când igiena noastră dentară va lăsa de dorit.

Dacă placa bacteriană nu e îndepărtată la timp, se poate întări pentru a forma tartrul, care este mai greu de îndepărtat. Cu cât placa și tartrul sunt mai extinse, cu atât pot produce mai multe daune. 

Remediu. De tartru nu veți putea scăpa doar prin periaj și folosirea aței dentare, ci veți avea nevoie de o curățare dentară profesională pentru a-l îndepărta.

De asemenea, placa bacteriană netratată multă vreme poate provoca gingivita, cea mai ușoară formă de boală parodontală. Gingivita este iritarea și inflamația părții gingiei în jurul bazei dinților (gingiva). 

Remediu. Gingivita poate fi înlăturată printr-un tratament profesional și o bună îngrijire orală la domiciliu.

Inflamarea continuă a gingiilor poate provoca parodontită, determinând în cele din urmă apariția așa-numitelor „buzunare” dintre gingii și dinți, care se vor umple cu placă, tartru și bacterii. În timp, aceste buzunare devin mai adânci, umplându-se cu și mai multe bacterii. Netratate, aceste infecții profunde vor provoca o pierdere de țesut moale și osos și, în final, vă veți pierde unul sau mai mulți dinți. De asemenea, inflamația cronică continuă poate pune o mare presiune asupra sistemului imunitar, iar această situație nu numai că va genera pierderea dinților bolnavi, dar poate duce și la apariția unor probleme de sănătate generală mult mai grave, întrucât există riscul producerii de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

BOX: Factori de risc

Există anumiți factori care pot crește riscul apariției parodontozei, iar aceștia sunt:

  • Igiena orală precară
  • Fumatul ori mestecarea tutunului
  • Vârsta înaintată
  • Modificările hormonale legate de sarcină ori de menopauză
  • Abuzul de substanțe
  • Obezitatea
  • Nutriția inadecvată, inclusiv deficiență de vitamina C
  • Cauzele genetice
  • Anumite medicamente care provoacă modificări ale gurii uscate sau ale gingiei
  • Boli care scad imunitatea – leucemia, HIV / SIDA, precum și tratamentul cancerului
  • Anumite boli cronice, cum ar fi diabetul, artrita reumatoidă și boala Crohn

Parodontoza se poate trata fără durere

Tratamentul parodontozei (parodontitei) este unul complex, atât pe plan local, dar și în general, însă acest lucru n-ar trebui să vă descurajeze. Vestea bună este că boala se poate vindeca și printr-un tratament non-invaziv, ne-chirurgical, adică FĂRĂ anestezie, FĂRĂ ace și FĂRĂ durere, folosind doar LASER-ul dentar. Datorită proprietăților sale bactericide, LASER-ul reușește să omoare bacteriile care au provocat boala parodontală. Vindecarea în aceasta faza înseamnă, de fapt, ținerea sub control a situației, adică prezervarea restului de os susținător al dinților. Însă această tactică terapeutică va funcționa numai dacă pacientul înțelege și respectă anumite reguli de igienă. Altfel, dacă nu ne spălăm regulat dinții, medicul va trata boala degeaba. Dacă aveți o astfel de problemă, ideal ar fi să vă adresați unui cabinet stomatologic cu LASER, care folosește cu succes această terapie de ani de zile, cu rezultate concrete imediate, dar mai ales pe termen lung, și să stabiliți o legătură de durată cu medicul curant pentru ca acesta să vă cunoască și să vă poată trata corect boala și, mai apoi, să o poată ține sub control tot restul vieții dumneavoastră. El va știi istoricul bolii dumneavoastră și îi va urmări evoluția.

BOX: Abordarea holistică a Parodontozei

Clinica Life Dental Spa tratează parodontoza holistic și este necesar să înțelegem – atât medicul, cât și pacientul – că schimbarea intervine și se menține numai dacă tratamentul este corect și complex, nu doar la nivelul cavității bucale, ci la nivelul întregului organism.

Pentru a lua cea mai bună decizie, în acord cu dorințele pacienților, vă invităm la o consultație la Clinica Life Dental Spa. Programați-vă chiar acum pentru o consultație în cadrul clinicii noastre!

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă