Foto: INQUAM PHOTOS

Nouă categorii de pacienți infectați cu Covid-19 nu pot primi tratament cu plasmă

O serie de pacienți infectați cu noul coronavirus, aflați în stare gravă în spitale, nu sunt pe lista beneficiarilor de terapie cu plasmă recoltată de la pacienți infectați care s-au vindecat de Covid-19.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 02.12.2020 - 11:50

Specialiștii din Terapie Intensivă au revizuit ghidul privind terapia intensivă a pacientului critic infectat cu noul coronavirus și internat în secțiile ATI. Documentul medical stabilește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un pacient cu Covid-19 pentru a primi tratament cu plasmă convalescentă de la pacienți declarați vindecați.

Pentru a beneficia de plasmă hiperimună, un pacient internat într-o secție de Terapie Intensivă cu o progresie rapidă a unei pneumonii severe și cu o afectare mai mare de 50% într-un interval de 24 – 48 ore trebuie să aibă peste 18 ani și să-și dea consimțământul pentru un astfel de tratament. La tratament se încadrează și pacienții care sunt în pragul intubației și ventilației mecanice ori se află conectați la ventilatorul mecanic de mai puțin de 10 zile.

Din categoria pacienților infectați cu Covid-19, excluși de la tratamentul cu plasmă, fac parte femeile însărcinate și cele care alăptează, pacienții alergici la plasmă sau la alte produse obținute din sânge, pacienții cu insuficiență multiplă de organe, bolnavii care au pe lângă infecția cu noul coronavirus și o afecțiune cronică severă în formă terminală.

Nu vor primi terapie cu plasmă hiperimună pacienții care au primit imunoglobină în ultimele 30 zile, bolnavii cu sindrom al bolii respiratorii acute. Persoanele infectare cu o durată a bolii de peste 3 săptămâni pot primi plasmă doar dacă testul PCR este pozitiv în continuare.

Comentarii