„În urma notificฤrii primite din partea Direcลฃiei Silvice Satu-Mare, conform procedurilor, o echipฤ de medici veterinari din cadrul DSVSA Satu-Mare s-a deplasat în zona unde a fost gฤsit mistreลฃul mort (o femelฤ în vârstฤ de aproximativ 12 – 14 luni). Respectându-se toate condiลฃiile de biosecuritate, cadavrul a fost transportat la Laboratorul Sanitar Veterinar ลi pentru Siguranลฃa Alimentelor Satu Mare, pentru examene de laborator. Probe prelevate de la mistreลฃul mort au fost trimise la Institutul de Diagnostic ลi Sฤnฤtate Animalฤ Bucureลti – Laboratorul Naลฃional de Referinลฃฤ pentru Diagnostic ลi Sฤnฤtate Animalฤ, unde a fost confirmat diagnosticul de pestฤ porcinฤ africanฤ, în data de 29 mai”, se spune într-un comunicat al ANSVSA, preluat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, posibila modalitate de contaminare a mistreลฃului gฤsit mort este prin contactul cu alte efective de mistreลฃi purtฤtori ai virusului pestei porcine africane din Ungaria sau Ucraina, ลฃฤri unde boala a fost diagnosticatฤ în mediul silvatic.
Autoritatea Naลฃionalฤ Sanitarฤ Veterinarฤ ลi pentru Siguranลฃa Alimentelor, imediat dupฤ primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic ลi Sฤnฤtate Animalฤ, a notificat toate structurile abilitate de la nivel naลฃional ลi structurile omoloage din Uniunea Europeanฤ, precum ลi Organizaลฃia Mondialฤ a Sฤnฤtฤลฃii Animalelor, despre confirmarea acestui prim focar de pestฤ porcinฤ africanฤ în mediul silvatic pe teritoriul României.
„Urmeazฤ sฤ fie convocat Comitetul Naลฃional pentru Situaลฃii Speciale de Urgenลฃฤ, în vederea informฤrii ลi adoptฤrii unei Hotฤrâri privind stabilirea atribuลฃiilor pentru ministerele cu responsabilitฤลฃi în controlul bolii, conform Hotฤrârii de Guvern 830/2016, care stabileลte Programul Naลฃional de Control ลi Planul de Contingenลฃฤ pentru pesta porcinฤ africanฤ”, precizeazฤ ANSVSA.
Pe 25 mai 2018, Autoritatea Federalฤ Sanitarฤ Veterinarฤ din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anunลฃat cฤ a introdus restricลฃii temporare cu privire la importurile de porci vii, carne de porc ลi produse conลฃinând carne de porc din România, ca urmare a epidemiei de pestฤ porcinฤ, a informat Itar Tass.
„Decizia a fost luatฤ din cauza înrฤutฤลฃirii situaลฃiei epizootice cu privire la pesta porcinฤ africanฤ ลi a dovezilor privind extinderea epidemiei în Uniunea Europeanฤ. În special, potrivit International Epizootic Bureau, un nou focar a fost înregistrat în rândul porcilor mistreลฃi din zona Satu-Mare din România”, se aratฤ într-un comunicat de presฤ al Rosselkhoznadzor.
La începutul acestei luni, Rosselkhoznadzor a introdus restricลฃii temporare cu privire la importurile de porci vii ลi produse din carne de porc din Ungaria, din cauza izbucnirii unei epidemii de pestฤ porcinฤ în regiunea nordicฤ Heves.
În România, la începutul acestui an a fost descoperit un focar de pestฤ porcinฤ africanฤ în localitatea Micula, la aproximativ 7 kilometri de graniลฃa României cu Ungaria ลi Ucraina. În luna martie, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare a instituit mฤsuri speciale de protecลฃie pe raza mai multor localitฤลฃi dupฤ depistarea unui nou caz de pestฤ porcinฤ africanฤ în localitatea sฤtmฤreanฤ Bercu Nou.
Pesta porcinฤ africanฤ este o boalฤ viralฤ a porcinelor domestice ลi sฤlbatice, cu evoluลฃie rapidฤ ลi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnฤvesc. Pentru aceastฤ boalฤ nu existฤ vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor mฤsuri de protecลฃie la venirea în contact cu animalele sฤnฤtoase.
Specialiลtii veterinari precizeazฤ cฤ pesta porcina africanฤ nu se transmite de la animal la om.