9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateNoi suspiciuni de pestă porcină africană în județul Tulcea

Noi suspiciuni de pestă porcină africană în județul Tulcea

Medicii veterinari au eutanasiat cinci animale din două gospodării în care trei suine au murit cel mai probabil din cauza pestei porcine africane (PPP), a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.

“Probele prelevate de la trei suine din gospodăria privată din localitatea Ceatalchioi au fost pozitive pentru virusul PPA. Probele analizate în laboratorul de la Tulcea au fost transmise pentru confirmare laboratorului naţional de referinţă al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală. Noi acţionăm deocamdată în caz de suspiciune, iar cei cinci porci din cele două gospodării au fost eutanasiaţi”, a afirmat directorul Tuchilă.

De asemenea, probele prelevate de la trei mistreţi sălbatici găsiţi morţi pe raza comunei Ceatalchioi au fost, potrivit sursei, pozitive la testele pentru PPA efectuate în laboratorul de specialitate al DSVSA.

“Echipele noastre care monitorizează traficul la ieşirea din Delta Dunării au identificat în zona Podul Roşu un mijloc de transport privat în care s-a găsit un pachet de carne provenită de la un porc sacrificat. Carnea a fost confiscată, probele au fost ridicate şi transmise la Laboratorul veterinar Tulcea şi urmează să vedem rezultatele analizelor”, a mai spus directorul DSVSA.

Medicii veterinari tulceni au înregistrat vineri, 8 iunie, primele suspiciuni de PPA din judeţ în patru gospodării private din satele Ceatalchioi şi Sălceni unde au murit şapte porci. Toate suinele din aceste ferme private şi din cele din imediata apropiere au fost eutanasiate, iar gospodăriile au fost dezinfectate de specialiştii DSVSA.

Pentru prevenirea răspândirii PPA din Delta Dunării în zona de terasă a judeţului, autorităţile au decis interzicerea circulaţiei porcinelor şi a produselor şi subproduselor din carne de porc din Rezervaţie şi au instituit filtre de control.

Cazurile de PPA au apărut, potrivit sursei, pe fondul migrării populaţiilor de mistreţi sălbatici din delta ucraineană în cea românească şi a scăderii cotelor Dunării, în contextul în care de aproape doi ani pe partea ucraineană a fluviului s-au înregistrat zeci de focare de PPA.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă