Experţi şi cei care pledează pentru folosirea produselor alternative care nu generează fum sunt de părere că medicii ar trebui să recomande fumătorilor utilizarea acestora şi susţin că statele care interzic ţigările electronice şi vaporizatoarele – peste 30 din lume – o fac din cauza presiunii exercitate de companiile farmaceutice şi a veniturilor din taxele aplicate pe ţigări. Însă, o afirmă cu convingere, nu se gândesc la „o economie mai sănătoasă” care ar putea aduce şi mai mulţi bani.
La Forumul Global despre Nicotină, care are loc în acest sfârşit de săptămână la Varşovia, se discută despre reducerea riscului la care sunt supuşi consumatorii produselor din tutun (Tobacco Harm Reduction, THR).
Pentru că există această interdicţie dată de guvernele mai multor ţări din lume – Europa, Asia, America de Sud şi Centrală – s-au format grupuri care fac lobby pentru alternative la fumat.
Dacă în România utilizarea produselor care nu generează fum este permisă inclusiv în locuri publice, precum localuri, în ţări ca Olanda, Australia şi cele din America de Sud, autorităţile nu au dat undă verde şi cei care încearcă să schimbe politicile şi practicile nu întrevăd prea curând o schimbare. Ei sunt de părere că, în ciuda studiilor cu rezultate favorabile până în prezent, interesele financiare primează.
Experţi şi avocaţii care apără aceste produse susţin că vânzările de ţigări au scăzut şi continuă să scadă, iar cele ale produselor alternative cresc.
„Mediul se schimbă, apar mereu noi produse. Cum ţinem pasul? Ştiinţa şi drepturile omului sunt de partea celor care sunt pentru alternative”, a spus David Sweanor, profesor şi cercetător la Centre for Health Law, Policy & Ethics de la Universitatea din Ottawa.
El a vorbit despre scăderea vânzărilor de ţigări în ţări precum Japonia, SUA, Suedia şi Norvegia şi este de părere că presa, politicienii şi companiile trebuie convinse să sprijine alternativele la fumat.
„Cu toată opunerea, se petrec lucruri uimitoare. Vânzarea ţigărilor scade în Statele Unite, numărul fumătorilor scade, iar al celor care vapează creşte. La fiecare patru săptămâni vin rapoarte de pe Wall Street prin Nielsen şi este dramatic pentru ei. Arată, în plus, cum vânzările de vaporizatoare cresc, iar cele de ţigări scad. Este amuzant că ratează evidentul”.
Australianca Fiona Patten, lider al Reason Party (fost Sex Party), membru în Parlamentul statului Victoria, a prezentat situaţia din ţara ei: fumătorii sunt blamaţi şi lăsaţi să se descurce cu viciul lor, spre deosebire de dependenţii de heroină, pentru care există programe. „În Australia sunt interzise vaporizatoarele şi sunt mulţi care încalcă legea în mod făţiş. Spre deosebire de Noua Zeelandă, care mereu e cu un pas înaintea noastră. Avem nişte legi îngrozitoare. Şaizeci şi patru de studii au arătat că vaporizatoarele ajută oamenii să renunţe la fumat, însă sunt interzise pentru că, spun ei, le folosesc copiii”.
Plângeri au venit şi din Olanda, unde, Eveline Hondius – reprezentantă a unei asociaţii de consumatori de vaporizatoare – spune că ideea este de a interzice. „Nu există o politică de reducere a efectelor nocive. Au un acord semnat: până în 2040, nimeni nu va mai avea voie să fumeze”.
Ea a subliniat că autorităţile pun semn egal între fumat şi vaping. „Nu vor să faci nimic. Vor să te laşi şi să fii sănătos. Au fost numeroase iniţiative, însă toate respinse. Sunt văzute ca o concurenţă. Olanda a fost mereu progresistă. A fost legalizată metadona, marijuana, este ciudat că aceste dispozitive nu sunt acceptate”.
Hondius a mai spus că majoritatea companiilor farmaceutice sunt împotriva acceptării acestor alternative. Totuşi, există medici care îşi sfătuiesc pacientele gravide fumătoare să le folosească, dacă nu pot renunţa.
„Să spunem adevărul despre reducerea efectelor negative este cel mai bun lucru pe care îl putem face”, a completat Fiona Patten.
Despre America Centrală şi de Sud, avocatul Tomás O’Gorman (Mexic) a remarcat: „Guvernele nu sunt dispuse să accepte soluţii de THR”, iar în Asia, dispozitivele şi produsele alternative sunt complet interzise.
„Am fost învăţaţi: te laşi sau mori. Acum medicii ar trebui să explice, să vorbească deschis despre alternative, însă se sperie de consecinţe”.
Britanicul Harry Shapiro, antropolog şi jurnalist, autor al mai multor cărţi despre abuzul de droguri, a punctat: „Este vorba despre bani. Nu pot renunţa la veniturile la buget de pe urma ţigărilor. De pe urma heroinei nu au de câştigat”.
O noutate anunţată în cadrul forumului a fost că în Elveţia snus-ul este permis de trei zile.
„Snus-ul nu cauzează cancer. Diferenţa cheie stă în combustie. Nu între tutun şi vape, ci între combustie şi non-combustie. Pentru consumator, este o chestiune de alegere, să aibă la îndemână cea mai bună alegere. În parte, pentru că nu ştii cum ţi se schimbă preferinţele de la o zi la alta şi pentru că nu ştii cum evoluează piaţa”, a susţinut Clive Bates (Foundation for a Free-Smoke World, Marea Britanie).
Cele mai recente rezultate clinice obţinute de Philip Morris International arată un progres în confirmarea reducerii riscului. Rezultatele transmise către Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) demonstrează că, după şase luni, opt indicatori ai răspunsului biologic (criteriile primare de risc clinic) s-au îmbunătăţit la persoanele care au adoptat IQOS.
Produsul este testat de mai mult de şapte ani, iar numeroase măsurători fizice şi chimice ale aerosolului demonstrează că nivelurile de compuşi nocivi din aerosolul generat de IQOS sunt mai scăzute cu 90-95% în medie.
Evaluarea a fost realizată pe două grupuri paralele, în mai multe centre din Statele Unite, la adulţi care au trecut la IQOS comparativ cu cei care au continuat să fumeze ţigări.
Potrivit rezultatelor studiilor făcute de FDA, IQOS are un nivel mai mic de substanţe chimice şi toxine, iar nivelul de nicotină e asemănător celui din ţigările obişnuite.
British American Tobacco a demarat, la începutul lunii mai, un nou studiu. Va dura 1 an şi va stabili efectele asupra sănătăţii pe care le are trecerea de la fumat la utilizarea produselor pe bază de tutun încălzit (Tobacco Heating Products, THPs), precum glo.
La noul studiu vor lua parte fumători care vor şi care nu vor să renunţe la acest obicei, cu vârste cuprinse între 23 şi 55 de ani, care au o stare de sănătate bună. Ei vor face teste de sânge lunar şi vor fi supuşi mai multor măsurători. Rezultatele vor fi publicate începând cu 2020.
Forumul de la Varşovia, care se va încheia sâmbătă, a înregistrat 570 de participanţi din 70 de ţări