Mit şi patologie. Cum identifici o persoană narcisistă

În mitologia greacă, Narcis era un tânăr vânător de o frumusețe deosebită, blestemat să se îndrăgostească doar de chipul său reflectat în apa unui lac drept pedeapsă că nu a răspuns amorului unei nimfe. Şi în zilele noastre există printre noi persoane care suferă de narcisism.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 01.03.2019 - 22:38

Majoritatea narcisiştilor sunt descrişi ca fiind şarmanţi, inteligenţi, sofisticaţi şi uşor de recunoscut după atenţia pe care o acordă vestimentaţiei, îngrijirii personale, dar şi după modul în care monopolizează discuţiile. În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, această tulburare mentală care afectează aproximativ 1% din populație, se caracterizează printr-un sentiment umflat de importanță de sine, o lipsă de empatie față de alții și o mare nevoie de admirație. 

“Definiția distinctivă a tulburării de personalitate narcisistă este grandiozitatea – sentimentul exagerat de importanță de sine. Dacă trăiești cu această tulburare, e posibil să fii preocupat de putere, de prestigiu, de vanitate și să consideri că meriți un tratament special din partea celor din jurul tău. Tulburarea narcisistică de personalitate nu trebuie confundată cu o înaltă încredere în sine și cu o stimă de sine crescută.  Cei cu o stimă de sine înaltă pot fi încă umili. Dacă trăiești cu o tulburare de personalitate narcisistă, ești probabil egoist, lăudăros și ignorant față de sentimentele și nevoile altora. Mult timp s-a crezut că indivizii care suferă de tulburare de personalitate narcisistă arată o înaltă stimă de sine la suprafață, însă în adâncul lor sunt foarte nesiguri. Această teorie susține că atitudinea de superioritate și încrederea de sine exagerată sunt folosite pentru protecția unui interior foarte sensibil. Studiile recente reduc teoria anterioară și acum indică faptul că, dacă suferi de tulburare de personalitate narcisistă, e posibil să ai cu adevărat o stimă de sine crescută – atât la suprafață, cât și în interior”, explică specialistul, care a identificat nu mai puțin de 17 semne care indică o tulburare de personalitate narcisistă.

 

Semne și simptome care indică prezența narcisismului

1. își ocupă mintea cu fantezii ale unui succes nelimitat, povești de iubire ideale, putere, frumusețe, inteligență;

2. convingerea că este o persoană importantă care ar trebui să se asocieze numai cu persoane cu statut ridicat;

3. așteptări foarte mari ca toate dorințele și cerințele să îi fie împlinite;

4. nevoie de admirație constantă;

5. exagerarea realizărilor, aptitudinilor şi a talentelor;

6. este sigur că are întotdeauna dreptate;

7. este invidios și are o credință exagerată că ceilalți îl invidiază;

8. își stabilește obiective nerealiste;

9. are așteptări mari în ceea ce-l privește;

10. convingerea că nimeni nu ar trebui să-i pună la îndoială judecata;

11. profită de ceilalți pentru a avansa în viață și/sau pentru a obține ceea ce își dorește fără nici o remușcare față de cei de care s-a folosit pentru a ajunge acolo;

12. arogant, înverșunat;

13. ușor de rănit atunci când este respins;

14. insensibil la sentimentele altora;

15. mereu în căutare de putere;

16. răspunde criticilor cu rușine, furie și umilință;

17. devine imediat foarte gelos.   

 

Dezavantajele relaţiei cu un narcisist

- îţi atacă libertatea individual, rişti să dezvolţi dependenţă în relaţia cu el;

- trebuie să îl complimentezi pentru a-i obţine atenţia şi aprobarea;

- nu este interesat de sentimentele sau interesele tale;

- reacţionează rău când e dezaprobat.

 

Ne îndrăgostim inițial de narcisiști

„Este posibil să te simți atras de încrederea, asertivitatea și entuziasmul cu care pare că te înconjoară o persoană cu tulburare de personalitate narcisistă. Cu toate acestea, când începi să o cunoști în profunzime, poți începe să disprețuiești aceleași trăsături care te-au atras inițial. Tulburarea narcisică este mult mai frecventă decât se crede pentru că cei mai mulți dintre cei care suferă de narcisism se ascund în public și se arată doar acasă, în cuplu și familie.“

Comentarii