14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateMinisterul Sănătății va spori măsurile de igienă din spitale

Ministerul Sănătății va spori măsurile de igienă din spitale

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că va propune o hotărâre de Guvern care specifică numărul şi tipurile de analize ce trebuie efectuate personalului din spital sau celor care se angajează în unităţile sanitare pentru a nu fi surse de focar de infecții. „Noi vom propune o hotărâre de Guvern, care este un act subsecvent Legii securităţii în muncă, ce specifică numărul şi tipurile de analize care trebuie efectuate personalului din spital sau personalului la angajare. Sunt analize standard pentru depistarea streptococului beta hemolitic, pentru HIV/SIDA, tuberculoză. Dar noi vom propune o situaţie astfel încât spitalele să poată să decidă pentru ce germeni vor preleva probe şi câte, pentru că în acest moment, pentru a putea depista stafilococul, nu este obligatorie analiza“, a declarat Pintea, în conferința de bilanț a activității pe 2018.

 

Amenzi mai mari pentru cadrele medicale infectate

Potrivit ministrului, s-a decis ca legea să fie modificată astfel încât amenzile să fie mult mai mari. „Acest lucru ne-a făcut să regândim sistemul de amenzi, vom propune modificarea ordinului. Măsurile vor fi drastice, amenzile sunt din 2011, e cazul să le actualizăm și noi“, a spus Pintea, precizând că o amendă care acum e 1.000 de lei va crește la 5.000 de lei după modificarea legislației. Totodată, Sorina Pintea a anunțat că Maternitatea Giulești va fi redeschisă începând de vineri, probele recoltate arătând că a fost eradicată infecția cu stafilococ auriu ce a afectat 45 de bebeluși născuți în ultimele luni. În acest caz, nouă angajați ‒ directori, asistenți-șefi, medicul epidemiolog coordonator și șeful spălătoriei ‒ au fost amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, în funcție de responsabilitățile pe care le aveau, în total amenzile însumând 10.000 de lei. În plus, ministrul Pintea a precizat că directorul maternității va putea să dea în judecată angajații respectivi pentru a-și recupera banii.

 

Probleme și la Spitalul Județean din Craiova

„Am avut un control în ultima perioadă la Spitalul Judeţean din Craiova pentru verificarea modului de desfăşurare şi respectarea normelor sanitare la nivelul Secţiei de Terapie Intensivă. În urma acestui control au fost date amenzi, amenzi pe persoane, de 43.500 de lei. Mai mult decât atât, peste 30 de zile echipa de control va merge din nou la Spitalul din Craiova la Terapie Intensivă, pentru că acolo ne-au fost semnalate nişte probleme care s-au confirmat din păcate şi care au fost verificate. Prin urmare, amenzile au fost substanţiale“, a mai spus ministrul Sănătăţii. Sorina Pintea a explicat că problemele constatate sunt legate de curăţenie: „Nu există toate spaţiile componente ale unui serviciu de anestezie pentru terapie intensivă şi vorbim despre un spital precum Craiova. Nu se respectă suprafeţele de pat, nu există rezerve pentru izolarea pacienţilor cu boli cu potenţial endemic, pentru pacienţii care au infecţii. O parte din echipamentele frigorifice erau degradate fără să existe o monitorizare a temperaturii şi o evidenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei acestora. La majoritatea saloanelor nu se efectuează dezinfecţia. Nu există protocoale de lucru privind metoda de dezinfectare de suport. Registrul de dezinfecţie nu respectă în totalitate prevederile ordinului ministrului Sănătăţii în ceea ce priveşte înscrierea soluţiei, data şi ora preparării, lucru foarte important“.

Totodată, Pintea a precizat că, în acest an, de la 1 februarie s-au efectuat 18 controale de către Corpul de control al ministrului, patru fiind şi în acest moment în derulare. Potrivit acesteia, sunt controale comune cu CNAS, printre altele fiind vorba şi de decontarea serviciilor medicale. „Am constatat că marea majoritate a spitalelor controlate nu respectă modul de întocmire a foilor de observaţie, prin urmare Casa de Asigurări de Sănătate a decis retragerea unor sume de bani la toate spitalele pe care noi le-am controlat. Este vorba de Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul „Bagdasar-Arseni“. Nu am cuantificat exact sumele, dar totodată este vorba şi de servicii efectuate peste contract ‒ servicii nedecontate ‒ şi aici va trebui să avem din nou o discuţie cu CNAS“, a punctat ministrul, care a amintit că există o hotărâre de Guvern din 2006 care spune exact cum se completează o fişă de observaţie, astfel încât atunci când există probleme sau se doreşte identificarea anumitor lucruri să poată fi urmărite.

 

Numărul infecţiilor dobândite în spitale s-a dublat în ultimii 12 ani

Cea mai mare creştere a avut-o numărul de infecţii digestive, de aproape nouă ori, în timp ce cazurile de septicemie au crescut şi ele de şase ori. Potrivit unui document al Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul infecţiilor dobândite de pacienţi în spitale aproape s-a dublat în ultimii 12 ani, ajungând de la 10.827 în 2005, la 19.607 în 2017. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la infecţiile digestive, numărul lor crescând de la 949 în 2005, la 8.019 în 2017.

Cazurile de septicemie au crescut şi ele de până la şase ori, de la 246 în 2005, la 1.304 în 2017. Şi infecţiile urinare s-au dublat, de la 1.233 de cazuri în 2005, la 2.568 de cazuri în 2017.

Institutul arată că infrastructura spitalicească învechită îngreunează de multe ori controlul infecţiilor, fiind multe clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite instraspitaliceşti conforme standardelor de calitate. „Identificarea, analiza, controlul şi monitorizarea riscului infecţios intra-spitalicesc la nivelul furnizorilor de servicii de sănătate înregistrază încă deficienţe semnificative. Raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale sau a incidentelor/accidentelor cu risc infecţios ocupaţional este deficitară. Măsurile de restrângere a auto-administrării şi a abuzului de antibiotice sunt insuficient promovate şi investigate, iar supravegherea/monitorizarea fenomenului de rezistenţă la antibiotice este de mult timp suboptimală“, scrie în document. 

 

Indexul European al Consumatorului de Sănătate arată că România se află pe primul loc în Europa în privința infecțiilor intraspitalicești, în condițiile unui nivel de raportare de doar 1,4%.

 

„Noi avem o problemă în a recunoaşte, pentru că toată lumea are senzaţia că dacă recunoşti eşti pus la zid. Eu prefer să fiu pusă la zid pentru că recunosc, pentru că sunt nişte probleme, decât să fiu pusă la zid pentru că s-a întâmplat ceva. Acestea sunt lucruri care trebuie spuse public, pentru că în toate spitalele din această lume există infecţii, există probleme. În Germania există un spital dedicat pacienţilor cu infecţii intraspitaliceşti, un spital de terapie intensivă care tratează pacienţii cu infecţii intraspitaliceşti. Deci acest lucru se recunoaşte la nivel mondial“.(Sorina Pintea, ministrul Sănătății)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă