19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSănătateMinisterul Sănătăţii înfiinţează Agenţia Naţională de Informatizare a Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii înfiinţează Agenţia Naţională de Informatizare a Sănătăţii

Potrivit proiectului, Agenţia Naţională de Informatizare a Sănătăţii va fi finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, putând realiza venituri suplimentare şi din alte surse, conform legii.

Conform notei de fundamentare a proiectului, activitatea agenţiei va duce la o “corectă şi eficientă cheltuire” a bugetului sănătăţii.

“Prin completarea propusă în proiectul de ordonanţă ne propunem existenţa unor informaţii corecte şi reale, disponibile în timp real, pentru a facilita luarea, cu celeritate, a unor decizii corecte şi fundamentate ştiinţific, de politică sanitară”, precizează sursa citată.

Agenţia Naţională de Informatizare a Sănătăţii are următoarele obiective principale: dezvoltarea şi implementarea sistemului informaţional în sănătate, colectarea, analiza, diseminarea datelor din sistemul de sănătate, precum şi prelucrarea datelor şi transmiterea rezultatelor cu privire la aceste date către Ministerul Sănătăţii şi instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, fundamentarea politicilor şi strategiilor din domeniul sănătăţii, dezvoltarea de standarde informaţionale, definiţii şi dicţionare de date, dezvoltarea şi stabilirea de seturi de date minimale, evaluarea şi realizarea de recomandări referitoare la calitatea datelor şi informaţiilor, promovarea şi participarea la cercetarea şi dezvoltarea naţională în domeniul eHealth.

De asemenea, agenţia va mai avea ca obiective dezvoltarea sistemelor de telemedicină şi a platformelor de utilizare partajată a informaţiilor şi datelor între pacienţi şi furnizorii de servicii, între profesioniştii din sănătate şi reţele de informaţii de sănătate, promovarea de acţiuni comune pentru asigurarea securităţii confidenţialităţii datelor din sănătate, dezvoltarea de ghiduri referitoare la accesul la informaţia deţinută de instituţiile din sănătate, dezvoltarea specificaţiilor celor mai adecvate pentru achiziţionarea de tehnologie din domeniul informatic pentru sistemul de sănătate, în colaborare cu ceilalţi parteneri din sistemul de sănătate.

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă