Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor din spitalele de psihiatrie

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a discutat cu reprezentanții Comisiei de Psihiatrie a MS, ai asociațiilor profesionale și organizațiilor non-guvernamentale, dar și cu medici psihiatri măsurile ce pot fi luate pentru îmbunătăţirea domeniului psihiatriei.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 26.08.2019 - 18:46

“Este nevoie de o strategie în domeniul sănătății mintale și a unui plan de măsuri sectorizat, dar care să fie finanțat pentru că altfel munca noastră nu va avea finalitate. Avem nevoie de formarea și pregătirea personalului care lucrează în secțiile de psihiatrie care au un specific aparte, dar și de conștientizarea populației deoarece există încă fenomenul de stigmă pentru acești pacienți”, a declarat ministrul Sorina Pintea, după întâlnire. În cadrul întâlnirii s-a stabilit că, deși legea sănătății mintale este cuprinzătoare și bine structurată, necesită diverse modificări și actualizări punctuale care vizează internarea nevoluntară sau modalitățile de aplicare a normelor. Este nevoie și de standardizarea la nivel național a procedurilor operaționale în spitalele de psihiatrie.

„Aștept concluziile discuțiilor dintre profesioniști și societatea civilă și voi lua imediat măsurile necesare care se impun. Cazul bolnavului cu afecțiuni psihice necesită o abordare multidisciplinară. Deseori aceste cazuri, în special cele cronice, exced sfera medicală și devin cazuri sociale. De aceea susțin prima propunere făcută de specialiști care vizează înființarea, prin Ordin de ministru a unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanți ai mai multor ministere și instituții publice, cu putere de decizie, ca de exemplu Ministerul Justiției, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe –CEDO care să elaboreze strategia și planul de măsri și care să identifice toate soluțiile necesare domeniului”, a declarat ministrul Sănătății. În premieră, ministrul Sorina Pintea a avut o discuție cu ministrul Fondurilor Europene pentru deschiderea unei linii de finanțare și atragerea de fonduri europene și în domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilități până în prezent.

Comentarii